Polna doza adrenalina za tekače!

Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom Mitje Bervarja, predsednika Državnega sveta Republike Slovenije od 2012 do 2017.

Datum: 22. april 2018 ob 11.uri

Polna doza adrenalina za tekače!

Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Državnega sveta Republike Slovenije Mitje Bervarja.

Datum: 22. april 2018 ob 11.uri

Trasa : Zasavska desetka

PROFIL TRASE ZAGORJE-TRBOVLJE (*.pdf)

  1. Start Rudarskega maratona bo v Evroparku v Zagorju ob Savi. Takoj po startu bodo tekači zavili v hrib po regionalni cesti proti Trbovljam.
  2. Tekači bodo po regionalni cesti tekli čez Slačnik (okrepčevalnica) in se kmalu znašli v občini Trbovlje. S Slačnika vodi proga navzdol po ozki soteski Bevško do vstopa v Trbovlje.
  3. Pri križišču Sušnik bodo zavili desno po regionalni cesti proti trboveljski cementarni. Pot se tu poravna. Pred mostom čez Savo bodo zavili levo, tekli bodo po industrijski cesti skozi dva predora po levem bregu Save do Termoelektrarne Trbovlje. Tam bodo zavili levo v Savski rov (okrepčevalnica).
  4. Po Savskem rovu se bo pričel 5 km dolg tek po ravnem delu rudnika. Trasa poteka po Zveznem obzorju od Trbovelj do Hrastnika. Vmes jih čaka skoraj pol kilometra dolga pot po starem jamskem rovu, ki je obzidan z opeko in je značilnega profila.
  5. Na križišču 7 bo postavljena okrepčevalnica z vodo.
  6. Nekje v jami bodo tekači pritekli na »ozemlje« občine Hrastnik. Tekli bodo po progi, po kateri so včasih iz jame Hrastnik vozili premog do separacije Trbovlje.
  7. Zadnji del jamskega dela maratona predstavlja najtežji del teka po jami. Iz zveznega obzorja bodo morali tekači namreč do svetlobe preteči Barbara vpadnik in se na dolžini okrog 150 metrov vzpeti za okrog 40 višinskih metrov. Ko bodo pritekli iz jame na svetlobo v Hrastniku, jih bo čakal še zaključni del teka – podaljšan ciljni sprint.


PROFIL TRASE ZAGORJE-TRBOVLJE (*.pdf)

Rudarski maraton

V samosvojem knapovskem okolju Zasavja tekači tečejo povsem drugače, kot na drugih maratonih: s čeladami in naglavnimi svetilkami. Pol proge premagajo po površini Zasavja, precej tudi po zanimivem okolju rudarskih površin po obrobju rudarskih mest Zagorja, Trbovelj in Hrastnika. Drugo polovico morajo preteči po rudniku. Tekači startajo v Evroparku v Zagorju, premagajo hrib Slačnik po glavni cesti, tečejo mimo cementarne do Sava rova v bližini Termoelektrarne Trbovlje, potem pa pretečejo 5 km po rudniku Trbovlje – Hrastnik do Hrastnika. To je osnovna, 10 km dolga proga. Tisti, ki se bodo odločili za polmaraton, pa bodo iz Hrastnika preko Ane, Ojstrega, mimo rudniških bajerjev, preko Kip in po rudarski koloniji Žabjek tekli do Ajnzerja v Trbovljah, kjer se bodo ponovno spustili v rudnik in pritekli iz jame spet v Hrastniku.

Prvi Rudarski maraton je potekal maja 2016, drugi pa aprila 2017 v sodelovanju z Rudnikom Trbovlje–Hrastnik (RTH) in pod glavnim pokroviteljstvom družbe Eles. Na prvem je sodelovalo 86 tekačev, na drugem pa 119 tekačev iz vse Slovenije, od tega 38 žensk in 81 moških.

Kontaktirajte nas!

Mestni trg 5a
1420 Trbovlje
Slovenija


070 / 788 510

info@rudarski-maraton.si
info@zasavskitednik.si
info@zasavc.net

Prijavite se na e-novice in ne zamudite naših ugodnosti

Opis operacije: Turistični, rekreativni in kulturni projekti za ohranjanje rudarske in industrijske dediščine.

Cilji operacije:

  • povečati prepoznavnost projektov v sklopu operacije v Sloveniji in Evropi;
  • spodbuditi željo, da se ciljne skupine dogodkov udeležijo in preživijo atraktivno doživljajsko izkušnjo;
  • širiti pozitivne odmeve o projektih, ki bodo druge nagovarjale in spodbujale, da o projektih izvejo več, jim zaupajo, jih priporočajo in se jih udeležijo.


Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.