Polna doza adrenalina za tekače!

Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom Mitje Bervarja, predsednika Državnega sveta Republike Slovenije od 2012 do 2017.

Datum: 22. april 2018 ob 11.uri

Polna doza adrenalina za tekače!

Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Državnega sveta Republike Slovenije Mitje Bervarja.

Datum: 22. april 2018 ob 11.uri

Za Rudarski maraton že vse pripravljeno : Rudarski maraton Zasavje 2018

Danes, 22. aprila, bo Zavod Savus v Zasavju izvedel že tretji Rudarski maraton. Na njem tekači premagujejo področje vseh treh zasavskih občin, po dolgem in počez pa še po jami.

Na letošnjem Rudarskem maratonu bo teklo okrog 140 tekačev. Prihajajo iz Zasavja, Slovenije, letos pa tudi iz tujine. Pet tekačev bo namreč v Zasavje prispelo iz Hrvaške, dva iz Srbije.

Tekači bodo v Evroparku prevzeli startne številke, majice in promocijska darila. Nato se bodo lahko ogrevali ob glasbi, ki jo bo vrtel DJ Dejan Zupanek.
Start bo ob 11. uri. Od tam jih bo trasa peljala čez Slačnik v Trbovlje, mimo cementarne po industrijski cesti in v Savski rov. Po jami bodo tekli do Hrastnika, kjer bodo izstopili po Barbara vpadniku. Tisti, ki bodo tekli desetko, bodo s tem na cilju. Tisti, ki bodo tekli polmaraton, bodo pot nadaljevali v hud klanec po Studencih, mimo ribnikov po rudniških površinah do Trbovelj in skozi rudarsko kolonijo Žabjek do Ajnzerja, kjer bodo ponovno vstopili v rudniški rov. Traso bodo zaključili v Hrastniku. Tekli bodo s čeladami in naglavnimi svetilkami.

Tekači tečejo na desetki in polmaratonu, v kategoriji moški in ženske ter starostnih kategorijah od 14 do 29 let, od 30 do 49 let in nad 50 let. Po startni listi sodeč prihaja najmlajši tekač iz Kisovca, to je štirinajstletni Ažbe Čerk Vodenik, ki teče za Športno društvo Trimus. Najstarejši tekač, ki bo naslednje leto upihnil sedemdeseto svečko, pa je Franci Kozin iz Ljubljane.

Zaradi Rudarskega maratona bodo zaprte nekatere zasavske ceste, in sicer:

- v Zagorju od odcepa proti Kotredežu do parkirišča Evropark od 10.30 do 11.15 ure.
- v Zagorju od odcepa za Kotredež do Bevškega, križišča Sušnik in Cementarne Trbovlje od uradno 11.00 do 11.50 ure, predvidoma pa od 11.00 do 11.25 ure (premična zapora). Cesto bomo zapirali po sektorjih.
- v Hrastniku na območju Cesta 3. Julija 6-8, Pot Josipa Brinarja 1a, Studence – dnevni kop od 11.30 do 13.00 ure.
- v Trbovljah skozi Žabjek do Ajnzerja od 12.00 do 13.00 ure.

Častni pokrovitelj Rudarskega maratona 2018 je Mitja Bervar, predsednik Državnega sveta RS 2012-2017. Rudarski maraton pripravlja Zavod Savus, izdajatelj tiskanega časopisa Zasavski tednik in spletnega Zasavc.net, organizator izbora Zasavc leta in adrenalinsko jamske preizkušnje Jamatlon.

Organizator vabi Zasavce, da tekače spodbujajo ob progi. Spremljajte jih z nami tudi na FB Rudarski maraton in FB Zasavc.net.

Vse o Rudarskem maratonu najdete na www.rudarski-maraton.si

Rudarski maraton

V samosvojem knapovskem okolju Zasavja tekači tečejo povsem drugače, kot na drugih maratonih: s čeladami in naglavnimi svetilkami. Pol proge premagajo po površini Zasavja, precej tudi po zanimivem okolju rudarskih površin po obrobju rudarskih mest Zagorja, Trbovelj in Hrastnika. Drugo polovico morajo preteči po rudniku. Tekači startajo v Evroparku v Zagorju, premagajo hrib Slačnik po glavni cesti, tečejo mimo cementarne do Sava rova v bližini Termoelektrarne Trbovlje, potem pa pretečejo 5 km po rudniku Trbovlje – Hrastnik do Hrastnika. To je osnovna, 10 km dolga proga. Tisti, ki se bodo odločili za polmaraton, pa bodo iz Hrastnika preko Ane, Ojstrega, mimo rudniških bajerjev, preko Kip in po rudarski koloniji Žabjek tekli do Ajnzerja v Trbovljah, kjer se bodo ponovno spustili v rudnik in pritekli iz jame spet v Hrastniku.

Prvi Rudarski maraton je potekal maja 2016, drugi pa aprila 2017 v sodelovanju z Rudnikom Trbovlje–Hrastnik (RTH) in pod glavnim pokroviteljstvom družbe Eles. Na prvem je sodelovalo 86 tekačev, na drugem pa 119 tekačev iz vse Slovenije, od tega 38 žensk in 81 moških.

Kontaktirajte nas!

Mestni trg 5a
1420 Trbovlje
Slovenija


070 / 788 510

info@rudarski-maraton.si
info@zasavskitednik.si
info@zasavc.net

Prijavite se na e-novice in ne zamudite naših ugodnosti

Opis operacije: Turistični, rekreativni in kulturni projekti za ohranjanje rudarske in industrijske dediščine.

Cilji operacije:

  • povečati prepoznavnost projektov v sklopu operacije v Sloveniji in Evropi;
  • spodbuditi željo, da se ciljne skupine dogodkov udeležijo in preživijo atraktivno doživljajsko izkušnjo;
  • širiti pozitivne odmeve o projektih, ki bodo druge nagovarjale in spodbujale, da o projektih izvejo več, jim zaupajo, jih priporočajo in se jih udeležijo.


Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.