Polna doza adrenalina za tekače!

Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom Mitje Bervarja, predsednika Državnega sveta Republike Slovenije od 2012 do 2017.

Datum: 22. april 2018 ob 11.uri

Polna doza adrenalina za tekače!

Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Državnega sveta Republike Slovenije Mitje Bervarja.

Datum: 22. april 2018 ob 11.uri

Tekli Rudarski maraton po Zasavju : Rudarski maraton Zasavje 2018

Skupaj 133 tekačev je ob 11. uri startalo v Evroparku na drugem Rudarskem maratonu, katerega častni pokrovitelj je letos predsednik RS Borut Pahor.

V Evroparku Zagorje so se prvi tekači Rudarskega maratona začeli zbirati že ob 9. uri. Prevzeli so štartne številke, majice in darila, ki jim jih je pripravil organizator ob pomoči pokroviteljev. Jutranji dež je do takrat že ponehal in ob glasbi so se lahko začeli ogrevati na prizorišču Evroparka.

Cestne zapore in usmerjanje so imeli pod nadzorom prijazni zasavski policisti in gasilci. S tekači je prišlo tudi nekaj spremljevalcev, ki so navijali za svoje favorite.

Malo pred 11. uro sta tekače v Evroparku pozdravila župan Hrastnika Miran Jerič in župan Zagorja ob Savi Matjaž Švagan. Na startno prizorišče je prišel tudi direktor RTH dr. Janez Žlak, tekačem pa je Borut Flisek dal še zadnje napotke za tek v jami, kjer sta čelada in naglavna lučka obvezni. Ob 11. uri so se tekači postavili pred startni lok Športne unije Slovenije in skupaj z županoma odštevali sekunde do starta. In potem so se pognali čez startno preprogo svojemu rezultatu in atraktivni tekaški preizkušnji naproti.

Tekači so se povzpeli čez Slačnik v Trbovlje. Na vrhu Slačnika jih je čakala prva okrepčevalnica z vodo, nato so tekli dalje do Sušnika, mimo cementarne in po levem bregu Save do vhoda v rudnik. Tam so se ponovno lahko okrepčali, obvezno pa so si morali na glavo povezniti čelado in naglavno lučko. Na progi v jami so jih pozdravili tudi čisto pravi knapi. Po petkilometrskem rovu so prvi tekači, ki so tekli na 10-kilometrski progi pritekli na cilj.

33 tekačev je tek nadaljevalo po progi, ki jih je vodila po Poti Josipa Brinarja v Hrastniku do Studenc in rudniškega dnevnega kopa, kjer je stala Elesova okrepčevalnica. Tekači so prečkali gozd in se spustili čez Žabjek do Ajnezrja, kjer so oziroma še bodo ponovno vstopili v jamo. Vsi tekači namreč ob 13. uri še niso bili na cilju.

Na Rudarskem maratonu je bilo prijavljenih 133 tekačev iz vse Slovenije in seveda tudi Zasavja. Od tega 89 moških in 44 žensk. 31 tekačev (20 moških in 11 žensk) je izbralo daljšo, 21-kilometrsko progo, ostali desetko.

Objavljamo le nekaj prvih fotografij s starta in cilja. Fotogalerija bo objavljena na www.rudarski-maraton.si in na FB strani Rudarskega maratona. Tam bodo objavljeni tudi rezultati.

Zasavc.net in Zasavski tednik sta glavna medijska partnerja Rudarskega maratona, ki ga Zavod Savus uresničuje z zvestimi partnerji. Rudarski maraton podpirajo: Občina Zagorje ob Savi, Občina Trbovlje, Občina Hrastnik, Rudnik Trbovlje-Hrastnik, Eles, Plinovodi, Spekter, Thermana Laško, Terme Resort, Steklarna Hrastnik, Hiša okusov Pr’ Čop, Rudis, Vzajemna, Pošta Slovenije, Rent-a-car Juvan, Avrigo, NLB, Pivovarna Laško, A1 Nutrition, Avtotehna Vis in Mahkovic, Lekarna Pušnik, Pivovarna Knap, Elektro Ljubljana, Forstek, Delavska hranilnica, Mercator in K-M@RK.

Ekipa Rudarskega maratona

Rudarski maraton

V samosvojem knapovskem okolju Zasavja tekači tečejo povsem drugače, kot na drugih maratonih: s čeladami in naglavnimi svetilkami. Pol proge premagajo po površini Zasavja, precej tudi po zanimivem okolju rudarskih površin po obrobju rudarskih mest Zagorja, Trbovelj in Hrastnika. Drugo polovico morajo preteči po rudniku. Tekači startajo v Evroparku v Zagorju, premagajo hrib Slačnik po glavni cesti, tečejo mimo cementarne do Sava rova v bližini Termoelektrarne Trbovlje, potem pa pretečejo 5 km po rudniku Trbovlje – Hrastnik do Hrastnika. To je osnovna, 10 km dolga proga. Tisti, ki se bodo odločili za polmaraton, pa bodo iz Hrastnika preko Ane, Ojstrega, mimo rudniških bajerjev, preko Kip in po rudarski koloniji Žabjek tekli do Ajnzerja v Trbovljah, kjer se bodo ponovno spustili v rudnik in pritekli iz jame spet v Hrastniku.

Prvi Rudarski maraton je potekal maja 2016, drugi pa aprila 2017 v sodelovanju z Rudnikom Trbovlje–Hrastnik (RTH) in pod glavnim pokroviteljstvom družbe Eles. Na prvem je sodelovalo 86 tekačev, na drugem pa 119 tekačev iz vse Slovenije, od tega 38 žensk in 81 moških.

Kontaktirajte nas!

Mestni trg 5a
1420 Trbovlje
Slovenija


070 / 788 510

info@rudarski-maraton.si
info@zasavskitednik.si
info@zasavc.net

Prijavite se na e-novice in ne zamudite naših ugodnosti

Opis operacije: Turistični, rekreativni in kulturni projekti za ohranjanje rudarske in industrijske dediščine.

Cilji operacije:

  • povečati prepoznavnost projektov v sklopu operacije v Sloveniji in Evropi;
  • spodbuditi željo, da se ciljne skupine dogodkov udeležijo in preživijo atraktivno doživljajsko izkušnjo;
  • širiti pozitivne odmeve o projektih, ki bodo druge nagovarjale in spodbujale, da o projektih izvejo več, jim zaupajo, jih priporočajo in se jih udeležijo.


Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.