Polna doza adrenalina za tekače!

Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom Mitje Bervarja, predsednika Državnega sveta Republike Slovenije od 2012 do 2017.

Datum: 22. april 2018 ob 11.uri

Polna doza adrenalina za tekače!

Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Državnega sveta Republike Slovenije Mitje Bervarja.

Datum: 22. april 2018 ob 11.uri

Rodil se je maraton : Rudarski maraton Zasavje 2018

Na Rudarskem maratonu bodo tudi naslednje leto najhitrejši in tudi tisti malo manj hitri na cilju vzklikali: »Zmagali smo!«. Zadovoljni bodo in dobre volje, čeprav malo upehani in blatni.

Na Rudarskem maratonu bodo tudi naslednje leto najhitrejši in tudi tisti malo manj hitri na cilju vzklikali: »Zmagali smo!«. Zadovoljni bodo in dobre volje, čeprav malo upehani in blatni.

Maraton je postal olimpijska disciplina leta 1896, »rodil« pa se je na današnji dan, 1. septembra, leta 490 pr. n. št. Takrat je grški vojak Fejdipid pretekel 42.195 metrov dolgo razdaljo od Maratona do Aten, da bi v mesto prinesel novico o zmagi nad Perzijci. Kot pravi legenda je pretekel celotno razdaljo brez prestanka. Ob prihodu pa je planil v atensko skupščino, vzkliknil »Zmagali smo!« ("Nenikekamen!"), nato pa se zgrudil in zaradi izčrpanosti umrl.

Tek po zasavskih hribih, dolinah in rudniški jami še ni olimpijska disciplina, je pa adrenalinska tekaška preizkušnja, ki se je letos prvič odvila pod imenom Rudarski maraton. Rudarski maraton se bo na 10 in 21 kilometrov dolgi progi (nad in pod zemljo) odvijal tudi naslednje leto, in sicer v nedeljo, 23. aprila 2017. Prijave zanj so že odprte.

Rudarski maraton

V samosvojem knapovskem okolju Zasavja tekači tečejo povsem drugače, kot na drugih maratonih: s čeladami in naglavnimi svetilkami. Pol proge premagajo po površini Zasavja, precej tudi po zanimivem okolju rudarskih površin po obrobju rudarskih mest Zagorja, Trbovelj in Hrastnika. Drugo polovico morajo preteči po rudniku. Tekači startajo v Evroparku v Zagorju, premagajo hrib Slačnik po glavni cesti, tečejo mimo cementarne do Sava rova v bližini Termoelektrarne Trbovlje, potem pa pretečejo 5 km po rudniku Trbovlje – Hrastnik do Hrastnika. To je osnovna, 10 km dolga proga. Tisti, ki se bodo odločili za polmaraton, pa bodo iz Hrastnika preko Ane, Ojstrega, mimo rudniških bajerjev, preko Kip in po rudarski koloniji Žabjek tekli do Ajnzerja v Trbovljah, kjer se bodo ponovno spustili v rudnik in pritekli iz jame spet v Hrastniku.

Prvi Rudarski maraton je potekal maja 2016, drugi pa aprila 2017 v sodelovanju z Rudnikom Trbovlje–Hrastnik (RTH) in pod glavnim pokroviteljstvom družbe Eles. Na prvem je sodelovalo 86 tekačev, na drugem pa 119 tekačev iz vse Slovenije, od tega 38 žensk in 81 moških.

Kontaktirajte nas!

Mestni trg 5a
1420 Trbovlje
Slovenija


070 / 788 510

info@rudarski-maraton.si
info@zasavskitednik.si
info@zasavc.net

Prijavite se na e-novice in ne zamudite naših ugodnosti

Opis operacije: Turistični, rekreativni in kulturni projekti za ohranjanje rudarske in industrijske dediščine.

Cilji operacije:

  • povečati prepoznavnost projektov v sklopu operacije v Sloveniji in Evropi;
  • spodbuditi željo, da se ciljne skupine dogodkov udeležijo in preživijo atraktivno doživljajsko izkušnjo;
  • širiti pozitivne odmeve o projektih, ki bodo druge nagovarjale in spodbujale, da o projektih izvejo več, jim zaupajo, jih priporočajo in se jih udeležijo.


Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.