Polna doza adrenalina za tekače!

Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom Mitje Bervarja, predsednika Državnega sveta Republike Slovenije od 2012 do 2017.

Datum: 22. april 2018 ob 11.uri

Polna doza adrenalina za tekače!

Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Državnega sveta Republike Slovenije Mitje Bervarja.

Datum: 22. april 2018 ob 11.uri

Mitja Bervar častni pokrovitelj Rudarskega maratona 2018 : Rudarski maraton Zasavje 2018

Prihodnjo pomlad, bolj točno, v nedeljo, 22. aprila, bo Zavod Savus kot izdajatelj tiskanega časopisa Zasavski tednik in spletnega Zasavc.net v sodelovanju z Rudnikom Trbovlje – Hrastnik pripravil že tretji Rudarski maraton. Častno pokroviteljstvo nad prireditvijo je prevzel predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Mitja Bervar.

Predsednik DS RS Mitja Bervar se je udeležil sestanka pripravljalnega odbora za Rudarski maraton 2018 Pr Čop na Podkumu, gostitelj tokratnega srečanja je bil zagorski župan Matjaž Švagan. Člani odbora so ocenili drugi maraton, ki je potekal aprila 2017 in bili z izvedbo zadovoljni. Dogovorili so se tudi za aktivnosti in priprave na Rudarski maraton 2018, ki ga bodo pripravili v nedeljo, 22. aprila 2018. Prireditev je vse bolj odmevna in člani odbora z Bervarjem na čelu so sklenili, da bodo skušali narediti vse, da bo prireditev odmevala že tudi v tujini.

Na prvem Rudarskem maratonu leta 2016 je od Ruardija v Zagorju preko Slačnika mimo križišča pri Sušniku v Trbovljah in Sava rova pri TET ter potem več kot 5 km po rudniških rovih do Barbara vpadnika v Hrastniku na desetki  ter čez Ano in Ojstrega do Ajnzerja v Trbovljah in spet po jami do Hrastnika na polmaratonu teklo nekaj manj kot 100 tekačev, lani pa že skoraj 150.

Rudarski maraton je unikaten dogodek za ljubitelje adrenalina in rekreacije, nikjer v Evropi ne poteka tekaški maraton v takšni dolžini na in pod zemljo, po rudniških rovih.

Tekači premagujejo Zasavje po dolgem, počez in še po jami. Pol proge poteka po površini najbolj rudarske regije v Evropi, druga polovica po rudniških rovih. Vseeno, za kakšno razdaljo se odločijo: za desetko ali polmaraton. Rudarski maraton ohranja rudnik Zasavcem. »Jame ne damo,« je slogan maratona, tako nevsakdanjega, da je veselje. Rudnik lahko zaprejo, Zasavcem pa ne morejo vzeti rudarske tradicije. Podobno kot Jamatlon bo tudi maraton odlična priložnost za ohranjanje rudarske tradicije na inovativen način. Maratonci s čeladami na glavi in naglavnimi svetilkami bodo tekaške užitke na Rudarskem maratonu začinili s krepkim ščepcem adrenalina, pravijo organizatorji.

Rudarski maraton

V samosvojem knapovskem okolju Zasavja tekači tečejo povsem drugače, kot na drugih maratonih: s čeladami in naglavnimi svetilkami. Pol proge premagajo po površini Zasavja, precej tudi po zanimivem okolju rudarskih površin po obrobju rudarskih mest Zagorja, Trbovelj in Hrastnika. Drugo polovico morajo preteči po rudniku. Tekači startajo v Evroparku v Zagorju, premagajo hrib Slačnik po glavni cesti, tečejo mimo cementarne do Sava rova v bližini Termoelektrarne Trbovlje, potem pa pretečejo 5 km po rudniku Trbovlje – Hrastnik do Hrastnika. To je osnovna, 10 km dolga proga. Tisti, ki se bodo odločili za polmaraton, pa bodo iz Hrastnika preko Ane, Ojstrega, mimo rudniških bajerjev, preko Kip in po rudarski koloniji Žabjek tekli do Ajnzerja v Trbovljah, kjer se bodo ponovno spustili v rudnik in pritekli iz jame spet v Hrastniku.

Prvi Rudarski maraton je potekal maja 2016, drugi pa aprila 2017 v sodelovanju z Rudnikom Trbovlje–Hrastnik (RTH) in pod glavnim pokroviteljstvom družbe Eles. Na prvem je sodelovalo 86 tekačev, na drugem pa 119 tekačev iz vse Slovenije, od tega 38 žensk in 81 moških.

Kontaktirajte nas!

Mestni trg 5a
1420 Trbovlje
Slovenija


070 / 788 510

info@rudarski-maraton.si
info@zasavskitednik.si
info@zasavc.net

Prijavite se na e-novice in ne zamudite naših ugodnosti

Opis operacije: Turistični, rekreativni in kulturni projekti za ohranjanje rudarske in industrijske dediščine.

Cilji operacije:

  • povečati prepoznavnost projektov v sklopu operacije v Sloveniji in Evropi;
  • spodbuditi željo, da se ciljne skupine dogodkov udeležijo in preživijo atraktivno doživljajsko izkušnjo;
  • širiti pozitivne odmeve o projektih, ki bodo druge nagovarjale in spodbujale, da o projektih izvejo več, jim zaupajo, jih priporočajo in se jih udeležijo.


Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.