Polna doza adrenalina za tekače!

Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom Mitje Bervarja, predsednika Državnega sveta Republike Slovenije od 2012 do 2017.

Datum: 22. april 2018 ob 11.uri

Polna doza adrenalina za tekače!

Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Državnega sveta Republike Slovenije Mitje Bervarja.

Datum: 22. april 2018 ob 11.uri

Stanko ostane doma : Rudarski maraton Zasavje 2017

Priprave 29. 03. 2017 08:00 Maratonka

Prvi pomladni vikend je bil vikend čiščenja, nakupov in kakopak – športa. No, bolj nakupov in športa. Natančneje, gledanja tega. Pa saj ne moreš vsega počet naenkrat. :)

Deželo je nepreklicno naselila pomlad in z njo je prišel čas za spomladansko čiščenje. Uf, pa toliko enih za vikend načrtovanih opravkov. Konec tedna ima žal samo dobrih 48 ur, treba je torej določiti prioritete. Brez večjega pomišljanja sva sicer potomkino zadolžitev sesanja bivalnih površin prenesle na Stanka. Končno strinjanje brez pogajanj! :)

Ne, nisva najeli mladega, močnega in pridnega mladeniča. Pač odstraniš odvečno kramo prevelikih gabaritov, se umakneš z bojnega polja, za ostalo pa poskrbi sam – lep, močan, negovan, zaobljen – robotek. Ko se vrneš domov, ta navadno ves navdušen poskakuje. Pa ne, da bi bil vesel družbe ali ker je naloga dobro opravljena. Verjetno se mu je samo kaj zataknilo v grlu. Grrr!

Nekoč boj za farmerke, danes cel materinski vikend

Dom torej še čaka na generalno čiščenje. In omare prav tako. Samo vanje pa Lojzek ne sme. Je pa bil materinski dan dobra poteza prodajalcev za povečanje prodaje. V bistvu se je praznik supermam  raztegnil kar na cel vikend – nakupov. Mogoče kateri od sotrpink šoping res služi kot sredstvo zoper depresijo, meni jo bolj povzroča. Pa ne, ker bi me zasvojila, ha ha. :)

Blog 9 - Rudarski maraton 2017

Čas za nova oblačila in obutev. Kupiš tri kose, najcenejšega kar vzameš. Tri pare za ceno dveh. Ali obratno, sploh ni pomembno. Niti ni pomembno, če toliko kosov sploh rabiš. Splača pa se! J To je huje kot v rosno mladih letih, ko so v depresije padali naši starši. Cel podvig je bil v stari ljubi bivši Jugi v celi gomili suknjičev s širokimi reverji najti na primer en kos z ozkimi. Ali med iskanjem širših udobnih (»pačji«/»račji kljun«) čevljev povsod naokoli kot nalašč samo »špičaki« (»šimike«). Cela Juga v depri! J

Nakup farmerk  bi lahko bil olimpijska disciplina. Samo da so (bile) igre organizirane preredko. A za original se je v Trst ali katero drugo mesto na Zahodu splačalo potovat tudi iz Beograda. Super Rifle (beri rifle, ne rajfl) so bile tega vredne! Pri komisionarjih  podobno tudi Leviske. To ali pa riziko s švercerji. Cena sicer nižja kot na dandanašnjih razprodajah, le da danes za hitro probo ne rabimo več časopisnega papirja. Da o etiketi na zadnjem desnem žepu ne izgubljamo besed – original Levisice imajo namreč že od zmeraj rdečo z belimi črkami. Ostale pa so imele.. oranžne s črnimi.

Ampak tudi novodobni nakupi so se uspešno zaključili. Predvsem zaradi na področju hitrih odločitev dobro vzgojenega potomstva precej hitro. Neprecenljiv smehljaj do ušes, iskrice v očeh. Za vse ostalo pa je tu ... plastika.

Blog 9 - Rudarski maraton 2017

Če drugega ne, imamo pa mame talent za vzgojo

Ko skoraj prehitro od načrtovanega opraviš nakupe najnujnejše prehodne obutve, to nebodijetreba akcijo še hitreje združiš še s kakšno privlačnejšo družabno. S prijateljico in dvema potomkama se odpravimo sončen dan vseh mater praznovat v prestolnico. Tam se za vsakega kaj najde. Mulki pokasirata čiste užitke, mami pa huda glavobola in doživita skoraj šolska primera živčnih zlomov. A v zadnjem trenutku naju reši ena močna – kava. Skromni materi, kaj hočeš.

In da ne izgubiš otroka v sebi, se moraš kdaj žrtvovati in recimo pojesti tudi dobrote, ki so prvenstveno sicer namenjeni otrokom. Ne da bi bilo to zelo narobe, ampak težka je, ta materinska. 

Blog 9 - Rudarski maraton 2017

Ko je utrujena še celična avra

A čas je bil vendar tudi za nekaj malega športa. Zgodila se je namreč Planica. Sicer ne več snežena, a vseeno kraljica. Kljub nekaj malega dolgim nosovom zaradi skrajšane verzije finala, tradicionalno neopisljivi občutki ob spremljanju vseh in vsakega pogumneža, ki se poda na let čez letalnico, naslonjeno na Ponce. In to brez kril. Ali vsaj jadralnih rekvizitov.

Ob njenem izteku pa več desettisočglava množica razgretih navijačev. Bolj glasna od njih bi bila samo še sama, če bi me skušal kdo prepričati, da se zapeljem z vrha zaletišča te 225 metrov velike naprave. Objekt, na katerem je dvonožec prvič v zgodovini letal čez 160, vse za deset več do 200 metrov, pa tudi čez 210, 220 in 230 metrov. Ne, ta stvor mojih podplatov še nekaj časa ne bo čutil.

In tako (ne)aktivne so bile priprave čez vikend. Hudo! Sreča mila pa, da sem zvečer zaspala še preden se je končala nogometna tekma slovenske reprezentance. Menda je šlo za srhljivko domače produkcije. Z vsemi podrobnostmi so me sodelavci seznanili takoj zjutraj. A za lažje razumevanje poraza Katančevih varovancev bi potrebovala najmanj dve dozi energijske (po)moči. Ali pa vsaj terapijo z bioenergijo. J

Blog 9 - Rudarski maraton 2017

Ustvarjalno čečkanje*

Delovni teden se je torej začel res delovno. Tako dopoldan kot popoldan. Za naprej in za nazaj. Razmišljam celo, da za par uric res najamem mladega in močnega. Samo da ne robotka.

Družbena omrežja in ostale prepotrebne aplikacije delajo čudeže. Ko najmanj pričakuješ, ko si tako izmozgan, da sta še sredinska prsta preutrujena za reagiranje, veke pa težje od najtežjih žaluzij, navadno pocinglja. Tokrat me najde kolega iz gimnazijskih klopi. V bistvu srednješolska simpatija. Kako človek vseeno ne bi vsaj odgovoril na prijazen pozdrav od nekje daleč? Potem pa.. čvek skoraj maratonskih razsežnosti. Ampak zdaj vsaj vem, zakaj me taisti fant ni pri 17-ih oženu. Ker namreč tega sem si takrat prav gotovo od vsega najbolj želela. :)

Bojda takrat ni bilo dobro, če je punca kracala (tudi) po tujih zvezkih ali pa fanta preveč držala za roko. Ali pa šla na biljard – z drugimi. Prav gotovo so se od takrat tudi na tem področju merila in pogoji precej spremenili, tako da ... Ženitne svetovalnice ne nameravam odpreti. Je pa očitno že pred nekaj desetletji kazalo na mojo ustvarjalno žilico – vsaj s čečkanjem. :)

* Založba  (http://www.ocean-si.com/prodaja/odrasli/item/ustvarjalno-čečkanje.html?category_id=3)

Pred uporabo pretresi

Ob poplavi obveznosti in podobnih velepomembnih opravkov mi je nekaj dni zopet zmanjkovalo časa za tek. In po daljšem obdobju brez se počutim kot sokovi s pulpo. Da odslužijo svojemu namenu, jih moraš namreč pred uporabo dobro pretresti. Ali pa kot nekoč mešanico v avtomobilu naše mladosti. Wartburgu – avtomobilu »od četiri metra lima i pet meteri dima«. :)

Ampak načrtovanih oziroma želenih pet kilometrov poti tokrat ne bo teklo mimo mene prav hitro. Pa ne glede na to, kako močno pretresem glavo. Za tek ni nikoli dovolj bistra. Dobro pa ve, kaj bo storila za izboljšanje.

Blog 9 - Rudarski maraton 2017

Foto: Barbara Hanžič / osebni arhiv

Barbara Hanžič Visinski Barbara Hanžič Visinski

Rudarski maraton

V samosvojem knapovskem okolju Zasavja tekači tečejo povsem drugače, kot na drugih maratonih: s čeladami in naglavnimi svetilkami. Pol proge premagajo po površini Zasavja, precej tudi po zanimivem okolju rudarskih površin po obrobju rudarskih mest Zagorja, Trbovelj in Hrastnika. Drugo polovico morajo preteči po rudniku. Tekači startajo v Evroparku v Zagorju, premagajo hrib Slačnik po glavni cesti, tečejo mimo cementarne do Sava rova v bližini Termoelektrarne Trbovlje, potem pa pretečejo 5 km po rudniku Trbovlje – Hrastnik do Hrastnika. To je osnovna, 10 km dolga proga. Tisti, ki se bodo odločili za polmaraton, pa bodo iz Hrastnika preko Ane, Ojstrega, mimo rudniških bajerjev, preko Kip in po rudarski koloniji Žabjek tekli do Ajnzerja v Trbovljah, kjer se bodo ponovno spustili v rudnik in pritekli iz jame spet v Hrastniku.

Prvi Rudarski maraton je potekal maja 2016, drugi pa aprila 2017 v sodelovanju z Rudnikom Trbovlje–Hrastnik (RTH) in pod glavnim pokroviteljstvom družbe Eles. Na prvem je sodelovalo 86 tekačev, na drugem pa 119 tekačev iz vse Slovenije, od tega 38 žensk in 81 moških.

Kontaktirajte nas!

Mestni trg 5a
1420 Trbovlje
Slovenija


070 / 788 510

info@rudarski-maraton.si
info@zasavskitednik.si
info@zasavc.net

Prijavite se na e-novice in ne zamudite naših ugodnosti

Opis operacije: Turistični, rekreativni in kulturni projekti za ohranjanje rudarske in industrijske dediščine.

Cilji operacije:

  • povečati prepoznavnost projektov v sklopu operacije v Sloveniji in Evropi;
  • spodbuditi željo, da se ciljne skupine dogodkov udeležijo in preživijo atraktivno doživljajsko izkušnjo;
  • širiti pozitivne odmeve o projektih, ki bodo druge nagovarjale in spodbujale, da o projektih izvejo več, jim zaupajo, jih priporočajo in se jih udeležijo.


Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.