Polna doza adrenalina za tekače!

Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom Mitje Bervarja, predsednika Državnega sveta Republike Slovenije od 2012 do 2017.

Datum: 22. april 2018 ob 11.uri

Polna doza adrenalina za tekače!

Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Državnega sveta Republike Slovenije Mitje Bervarja.

Datum: 22. april 2018 ob 11.uri

»Samo en dan je ostal, samo en dan« : Rudarski maraton Zasavje 2017

Priprave 22. 04. 2017 21:00 Maratonka

Samo en dan še do teka. In cmoki, ki niso marelični. Navadno so taki v grlu. Ne, ne rabim tolažbe.. Kilometer je kilometer. Pa če zanj res porabiš zgolj 4 minute ali pa nekajkrat toliko. Če ti metri tečejo po ravnem, še gre. Sploh se da zvalit, ko se spuščajo navzdol. Mah, res je. navzdol po Slačniku se bom pa že zvalila. In od srca kamen. Ker najhujši del bo namreč za mano.

Ampak jama.. To je samo še sol na že precej hudo rano. Še svežo. Tam dol ni pomembno, ali trasa teče po ravnem ali v klanec, tema je isto temna. In bo. Ampak tokrat imam sabo prijatelja. Tri ženske sem namreč (začasno) zamenjala za en komad – močnejšega spola. Mogoče pa me kak temačen meter nese. :-)

Blog 11 - Rudarski maraton 2017

No, in če že govorimo iskreno.. V mislih sem ravnokar pretekla traso. Kot to počnejo profiji pred startom, npr. tisti pred Wengenskim smukom. :-) In tudi na cilju sem se že videla. Kako si poiščem štant z masažo.. No, razvajanje utrujenih teles lahko poimenujejo tudi kako drugače, prav nič ne bom jamrala. Pa mogoče kakšna stojnica s kozmetiko (ta dan ne nujno naravno), da ti v sekundi in dvajsetih stotinkah zariplo rdeča lica nadomesti z luštnimi lički spočitega videza. Potem pa takoj na nagrade sponzorjev. Tudi te namreč imajo. In tudi izbrane že imam. Vikend paket.. miru in tišine. »Ales inkluzif« – kava zjutraj in opoldan, trikrat dnevno sadje in voda, vmes pa čaj, sladice in ostalo po potrebi. Več serij z ogromno ponovitvami. Na primer. Če živiš v mehurčku.

Ampak vsaj start je sredi dopoldneva, na sončni svetlobi. Vremenska prognoza sicer ni ravno sončna, ampak vsak dež še ne naredi nujno teme. Ampak nujna pa je (spet) oprema. Čelada in naglavna svetilka. Lučka ja. Obvezno. In rezervne baterije kar v rezervni lučki. Čelada pa ... Grrr! Nikakor ne povšečim. Že samo sebe bom težko prepričevala, da zmorem. Da pa se ob tem ukvarjam še s pokrivalom, ki ni samo trak za premražene uheljčke.. Noup! Ampak bojda me tako neurejeno tisti predjamski knapi ne bodo spustili v črno temo. Hm. Mi bo hudo?

Blog 11 - Rudarski maraton 2017

Veliko hrupa za nič 

(W. Shakespeare)

O hrupu Vili samo piše, zanj pa nekateri dejansko tudi poskrbijo. Organizatorjevi strici iz ozadja namreč res opozarjajo. Ne, prav grozijo že, da se bo brez čelade in naglavne lučke tek končal pred rudniško jamo. Po pretečeni polovički. A meni krivo?! Ker tako da bo poskrbljeno za glavo. Resno? Huda tolažba. Ne vem sicer, če jim to z mojo glavo rata, rade volje pa sem lahko še enkrat več poskusna zajklja. :-)

Najbrž ni treba posebej razlagat, da vseh navodil tudi tokrat ne razumem najbolje. Ali pa jih nočem razumeti. :-) A tokrat imam vsaj izjavo že pripravljeno. In podpisano. Od zime res lep napredek. Do morebitnega prihodnjega podviga se zna zgoditi, da bom tudi drobno tiskovino že zadovoljivo obvladala. Ali pa ona mene.

Blog 11 - Rudarski maraton 2017

Otom – potom

Me pa tokrat misel na jamo ne plaši tako močno. V bistvu me v primerjavi s tekom po premočeni trasi že skoraj pomirja. Sprememba pa taka! Tema bo, ampak vsaj pralo me ne bo. Ker vremenarji namreč za nedeljo ne napovedujejo nič kaj prijazno nebo. Radodarno pa bo z dežjem. Torej, samo še do jame je treba prisopihat!

Pripravljeni ali ne. Napočil je čas. Za tovrsten tek sama ne bom nikoli pripravljena, sem pa za udeležbo na takšnih in podobnih lokalnih dogodkih vedno.

Blog 11 - Rudarski maraton 2017

S spoštovani maratonci, divjaki na polmaraton in dirkači na deset, nikar ne pozabite, da boste izgledali dobro izključno zaradi nas, ta počasnih! J In ker sama ne bi našla boljše potrditve razmišljanja, si jo sposodim od skupine Bijelo dugme, ki so jo sicer povzeli iz špice »Odlikašev« (sarajevske televizijske serije iz 70.-tih prejšnjega): »Odlikaši ponosno stoje pred novom školom, pred životom; jesmo li stvarno odlični bili, to će se znati tek potom.«

Kar je res, je res.

Pa srečno nam vsem!

Blog 11 - Rudarski maraton 2017

Barbara Hanžič Visinski Barbara Hanžič Visinski

Rudarski maraton

V samosvojem knapovskem okolju Zasavja tekači tečejo povsem drugače, kot na drugih maratonih: s čeladami in naglavnimi svetilkami. Pol proge premagajo po površini Zasavja, precej tudi po zanimivem okolju rudarskih površin po obrobju rudarskih mest Zagorja, Trbovelj in Hrastnika. Drugo polovico morajo preteči po rudniku. Tekači startajo v Evroparku v Zagorju, premagajo hrib Slačnik po glavni cesti, tečejo mimo cementarne do Sava rova v bližini Termoelektrarne Trbovlje, potem pa pretečejo 5 km po rudniku Trbovlje – Hrastnik do Hrastnika. To je osnovna, 10 km dolga proga. Tisti, ki se bodo odločili za polmaraton, pa bodo iz Hrastnika preko Ane, Ojstrega, mimo rudniških bajerjev, preko Kip in po rudarski koloniji Žabjek tekli do Ajnzerja v Trbovljah, kjer se bodo ponovno spustili v rudnik in pritekli iz jame spet v Hrastniku.

Prvi Rudarski maraton je potekal maja 2016, drugi pa aprila 2017 v sodelovanju z Rudnikom Trbovlje–Hrastnik (RTH) in pod glavnim pokroviteljstvom družbe Eles. Na prvem je sodelovalo 86 tekačev, na drugem pa 119 tekačev iz vse Slovenije, od tega 38 žensk in 81 moških.

Kontaktirajte nas!

Mestni trg 5a
1420 Trbovlje
Slovenija


070 / 788 510

info@rudarski-maraton.si
info@zasavskitednik.si
info@zasavc.net

Prijavite se na e-novice in ne zamudite naših ugodnosti

Opis operacije: Turistični, rekreativni in kulturni projekti za ohranjanje rudarske in industrijske dediščine.

Cilji operacije:

  • povečati prepoznavnost projektov v sklopu operacije v Sloveniji in Evropi;
  • spodbuditi željo, da se ciljne skupine dogodkov udeležijo in preživijo atraktivno doživljajsko izkušnjo;
  • širiti pozitivne odmeve o projektih, ki bodo druge nagovarjale in spodbujale, da o projektih izvejo več, jim zaupajo, jih priporočajo in se jih udeležijo.


Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.