Polna doza adrenalina za tekače!

Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom Mitje Bervarja, predsednika Državnega sveta Republike Slovenije od 2012 do 2017.

Datum: 22. april 2018 ob 11.uri

Polna doza adrenalina za tekače!

Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Državnega sveta Republike Slovenije Mitje Bervarja.

Datum: 22. april 2018 ob 11.uri

Podaljšan rok za prijave (in odjave) : Rudarski maraton Zasavje 2017

Priprave 24. 03. 2017 21:30 Maratonka

Organizatorji teka po in pod Zasavjem so iz neznanih razlogov podaljšali rok za prijave. Mogoče je premalo norcev, zaradi katerih bi organizirali tak zalogaj. Mogoče se najde še kak meni podoben pacient, ki bo tekaško obutev, recimo, kupil na predsezonski razprodaji in se v tek vrgel takoj po 1. aprilu. Ampak vseeno zmagal. Premagal sebe. Kakor koli, naj podaljšujejo vse, samo da ne podaljšajo še trase.

Blog 8 - Rudarski maraton 2017

In upam, da razmišljajo tudi o tem, da bi čas merili podobno kot na Jamatlonu. In razglasili zmagovalca glede na sredinski čas, ostale zamolčali. Ker namreč ne vem, če so pripravljeni na hude ekstreme. Večini bodo čas od/merili s štoparico, nekaj malega njim lahko to počnejo z navadno ročno uro, meni pa lahko za to vratolomno akcijo porabljen čas merijo na – koledar. Saj časovne omejitve so le pri zapori cest, mar ne? Samo prijazno opozorim, da se lahko to pri prijavi javne prireditve še pravočasno uredi. Da se na cilj slučajno ne pripeljem v spremstvu belega avta modrih oznak.

Blog 8 - Rudarski maraton 2017

Joga ali jogi

Tudi tokratni rudarski tek po zasavskih občinah in pod njimi poteka pod geslom »Jame ne damo«. Res simpatičen slogan, vsaj za nas, Zasavce, samo kaj, ko s(m)o jo že zdavnaj dali. Morali smo jo izpustiti iz rok. Polno, prazno, nima veze. Ni je več. V bistvu rudnika, jamo še 'mamo. In jo ohranjamo. Srčno upam, da ohranimo tudi knapovsko tradicijo. In širše kot to. Ambient spodaj je namreč hud. In še vedno hudo uporaben. Vsestransko.

Blog 8 - Rudarski maraton 2017

Podobna vsestranskost se obeta tudi degradiranim rudniškim površinam. Domorodci kar naprej beremo napovedi in občudujemo občinske plane o prostorski ureditvi, pa se je bilo treba na lastne oči prepričat, kako daleč je že urejanje tako opevanih zelenih rekreacijskih površin. No, ja. Kar nekaj površin je že pripravljenih – recimo za jogo. Ne samo navadno, temveč za zeleno obarvano. V več odtenkih. Lahko si privoščiš večurno, celo dnevno. Za ceno dveh, lahko dobiš tri. 2018 se vztrajno bliža, in prenova, obnova, (re)konstrukcija bo. Če tako piše, potem verjamemo, da tako bo. Mogoče se podobno kot z asfaltnimi sezonami samo čaka na primeren čas za rast čisto posebne trave, ki jo imajo namen posejat tam po grebenih vzhodno od (rudniškega) raja.

Nekdaj rudniški, danes le še mestne obronki prečesani po dolgem in počez. Odločitev je padla: namesto o jogi raje sanjam jogi.

Za vsako uspešno mamo …

… je vedno kup opranega in zlikanega perila.

In razbolena biceps pa triceps … A čas je za nov trening, brez posebnega plana. Ko se otrok ob začetku pomladi loti pospravljanja svojega zimskega brloga. Po pretečeni dobri uri veš, da je čas za urgenco. Ob vstopu v otroško kraljestvo ti je jasno, da je dete dejansko pospravljalo nekje slabi dve minuti. Od tega je nepotrebnosti v koš(ek) za papir tlačila dobro minuto. Precej verjetno še z nogo. Preostale sekunde pa seveda koristno porabljene – za kup pritoževanja, spraševanja po (ne)potrebi, pogajanj o koliko in za koga, poskusov prelaganja na drugič ali vsaj kasneje. A po dokaj kvalitetnem maskiranju materi motečega materiala na stran za lep čas vse potihne. In ne, ne moreš ustrelit mimo. Otroci znajo. Najdejo zadnjih nekaj let že pozabljeno, a v momentu izredno zabavno reč, s katero se da zabavat. Več njih. Zakladkom zabava, ta starim super trening. Za živce.

Blog 8 - Rudarski maraton 2017

Proti koncu dneva sem se počutila že na pol olimpijka. Kvalificirana tako na zimske kot poletne igre. Še vsakdanje tuširanje nas mater namreč ni niti najmanj podobno tistemu močnejšega spola. Ko se tušira mama, je to podobno olimpijski disciplini – navijači vzklikajo in te kličejo, ti pa kljub hudemu pritisku sfiniširaš v rekordnem času. Grrr!

Ampak še tako neumorne mašine našega bogastva enkrat ugasnejo. Takrat si mati izmučene tačke podložijo z mehko blazino, z nekaj podobnimi pa si podprejo še trudno glavo. In takrat.. No, takrat se sreča pod večer podpiše.

Barbara Hanžič Visinski Barbara Hanžič Visinski

Rudarski maraton

V samosvojem knapovskem okolju Zasavja tekači tečejo povsem drugače, kot na drugih maratonih: s čeladami in naglavnimi svetilkami. Pol proge premagajo po površini Zasavja, precej tudi po zanimivem okolju rudarskih površin po obrobju rudarskih mest Zagorja, Trbovelj in Hrastnika. Drugo polovico morajo preteči po rudniku. Tekači startajo v Evroparku v Zagorju, premagajo hrib Slačnik po glavni cesti, tečejo mimo cementarne do Sava rova v bližini Termoelektrarne Trbovlje, potem pa pretečejo 5 km po rudniku Trbovlje – Hrastnik do Hrastnika. To je osnovna, 10 km dolga proga. Tisti, ki se bodo odločili za polmaraton, pa bodo iz Hrastnika preko Ane, Ojstrega, mimo rudniških bajerjev, preko Kip in po rudarski koloniji Žabjek tekli do Ajnzerja v Trbovljah, kjer se bodo ponovno spustili v rudnik in pritekli iz jame spet v Hrastniku.

Prvi Rudarski maraton je potekal maja 2016, drugi pa aprila 2017 v sodelovanju z Rudnikom Trbovlje–Hrastnik (RTH) in pod glavnim pokroviteljstvom družbe Eles. Na prvem je sodelovalo 86 tekačev, na drugem pa 119 tekačev iz vse Slovenije, od tega 38 žensk in 81 moških.

Kontaktirajte nas!

Mestni trg 5a
1420 Trbovlje
Slovenija


070 / 788 510

info@rudarski-maraton.si
info@zasavskitednik.si
info@zasavc.net

Prijavite se na e-novice in ne zamudite naših ugodnosti

Opis operacije: Turistični, rekreativni in kulturni projekti za ohranjanje rudarske in industrijske dediščine.

Cilji operacije:

  • povečati prepoznavnost projektov v sklopu operacije v Sloveniji in Evropi;
  • spodbuditi željo, da se ciljne skupine dogodkov udeležijo in preživijo atraktivno doživljajsko izkušnjo;
  • širiti pozitivne odmeve o projektih, ki bodo druge nagovarjale in spodbujale, da o projektih izvejo več, jim zaupajo, jih priporočajo in se jih udeležijo.


Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.