Polna doza adrenalina za tekače!

Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom Mitje Bervarja, predsednika Državnega sveta Republike Slovenije od 2012 do 2017.

Datum: 22. april 2018 ob 11.uri

Polna doza adrenalina za tekače!

Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Državnega sveta Republike Slovenije Mitje Bervarja.

Datum: 22. april 2018 ob 11.uri

Po jutru se dan pozna : Rudarski maraton Zasavje 2017

Priprave 21. 03. 2017 20:59 Maratonka

Po jutru se dan pozna

Preživeli smo tirolsko apokalipso. Ne obsojam in ne sodim, ampak bog se nas usmili. Kaka gneča v prestolnici. Pred televizijo, pa v starem mestnem jedru, da o nakupovalnem centru sploh ne debatiramo. Na pregled pri zdravniku, ki to sploh ni. A kljub temu s srečnim koncem.

Ampak, če se bo dan res poznal po jutru, bo ta do jutri miren. Zjutraj že skoraj svetlo, kava za na pot, petje ptičkov. V službi dobra družba, dober čaj. In tudi na splošno se je petkova služba začela s temo »OVV«. Opšte vojničko veselje, sem prevzela od starejših kolegov. Potemtakem tudi modrejših.

Priprave za aprilsko rudarjenje po zasavskih cestah in rovih trenutno potekajo po podobnem scenariju. So namreč v prostem teku. A kljub temu usmerjene in zelo natančno definirane, skrbno načrtovane. Načrtno upoštevajoč tudi in predvsem duševne priprave. Saj pravijo, da je vse v glavi, mar ne? J

Ko srečaš človeka bolj negativnega od elektrona

Nekateri ljudje so vedno videti tako pozitivni. Mogoče le tako dobro naučeni, izurjeni, da sijejo. Moj priklon, brez da sploh poznam njihove razloge. A na žalost sem imela očitno v tedenskem horoskopu tudi predstavnika tistih drugih, ki tovrstnega usposabljanja niso bili deležni ali pa tega niti nočejo.

Tudi taki se namreč najdejo, ki so rajši bolj  negativni od elektronov. Ker moj v vikend uvodni dan je bil res nepričakovano lep. Vse dokler nisem bolj kot ne naključno (med službeno rekreacijo) naletela na tako negativno naelektrenega dvonožca, da bi mu hudo zavidali celo najbolj negativno nabiti delci.

Vedela sem, da ne bi smela ven. Ali pa sem se namenila po potrditev. Da sama ne želim biti taka. Raje imam plus naboj. Ampak imam tudi novo lekcijo za potomstvo: če hočeš biti hud patron, moraš biti pozitron.

Ko jamram, mi najdejo rešitve

Verjetno res ne moreš imeti vsega, niti si tega ne želim. Ampak srečo, to pa imam. Imam svoje punce, ki s svojimi ramami res stojijo tesno ob mojih. Večnamensko. Vsestransko. Tudi na tem #bogsigavedizakajpotrebnem –tonu bodo z mano. Saj me imajo vendar rade brez hudih pogojev. Ampak ne pa toliko, da bi z mano švicale. Ali pa vsaj po domače preklinjale. J Ena mi bo zagotavljala okrepčila vseh sort, druga mi ponuja glasilke za glasno navijanje, če preživim, in tretja .. No, nima smisla tipkati, podleglo bi cenzuri.

Slovenka sicer sem, ampak skačem pa ne rada. Jamram pa tudi ne pogosto. In ko sama vidim zgolj eno rešitev, jih zame uspešno iščejo punce moje. Počaščena sem, da jih imam, one pa imajo vedno rešitve. Če mi ne znajo, zmorejo ali nočejo pomagat, mi vsaj škodijo ne. JJ Šala. Sem pa prepričana, da če me že ne bodo rinile ali vlekle v hrib, bodo pač naredile nekaj, da se vsaj ne zvalim nazaj po bregu. Hvaležna, objem. :-*

Po krasnem tednu malce manj lep vikend

Te napovedi spremenljivega vremena niti niso tako slabe. Včasih tudi dež prav pride. Bo nekaj trenutkov za počet nič. No, počet nič v zvezi z utrujanjem mišic zunaj. Če odštejem petek. Ker po razvažanju potomstva na treninge, sem bila tudi sama namreč z odprtimi rokami pričakovana za popoldansko ena na ena vadbo. Luštna zadeva, da bom cel vikend videti kot bi imela probleme z išiasom. V glavnem, biceps, triceps, js-cepc. J

Skoraj sem že pozabila, kako sem včasih rada tekla. Tudi sama. Kakovosten čas s seboj. In muziko. Direkt v žilo. No, v uho. Verjetno sem se prenaglila s tem rudarskim tekom. Ker danes bi v bistvu lahko tekmovala le v konkurenci upokojenih tekačev. V omari imam namreč enih šest parov že dlje upokojenih laufarc, plus dvoje trenutno aktualne. Da ene od službenih garderobnih omar raje ne omenjam. Te namreč sploh ne upam več odpirat.

Srce parajoče priznanje. Ampak vse še ni šlo v franže. Muziko imam še vedno rada. S posluhom ali ne, tudi prepevam še vedno. V avtu kdaj celo nastopam. Zjutraj sem na primer to počela s Siddharto. In v Tomačevskem rondoju se nam je pridružila še voznica na sosednjem pasu. Publike (zaradi zgodnje ure) ni bilo za čisto polne Stožice, sva se pa v besedilu popolnoma ujeli že brez vaje.

Ta vikend ne bom tangerina

Z radovedno potomko sva nekje prebrali, da tangerina bojda ni želela biti mandarina, ni pa se dovolj trudila, da bi postala pomaranča. Potemtakem nočem biti tangerina. Sama točno vem, kaj želim od tega vikenda, in tudi kaj bom za to storila.

Za mano so že celi štirje kilometri. Če je mučenje gimnazijskega profesorja pustilo dovolj kvalitetne sledi, in sem kolikor toliko pravilno rešila ta matematični račun, potem mi pripadata najmanj kila in pol čokoladne torte ter steklenica sladkega muškata. Sladkostim bi se človek sicer z lahkoto odpovedal, a kaj bi to pomenilo za ego. Ne moreš se tako z lahkoto predati. In biti tak luzer. Zasluženo zadevščino bom pač porazdelila na dva dneva. In mogoče še s kom podelila ... Ne!

Barbara Hanžič Visinski Barbara Hanžič Visinski

Rudarski maraton

V samosvojem knapovskem okolju Zasavja tekači tečejo povsem drugače, kot na drugih maratonih: s čeladami in naglavnimi svetilkami. Pol proge premagajo po površini Zasavja, precej tudi po zanimivem okolju rudarskih površin po obrobju rudarskih mest Zagorja, Trbovelj in Hrastnika. Drugo polovico morajo preteči po rudniku. Tekači startajo v Evroparku v Zagorju, premagajo hrib Slačnik po glavni cesti, tečejo mimo cementarne do Sava rova v bližini Termoelektrarne Trbovlje, potem pa pretečejo 5 km po rudniku Trbovlje – Hrastnik do Hrastnika. To je osnovna, 10 km dolga proga. Tisti, ki se bodo odločili za polmaraton, pa bodo iz Hrastnika preko Ane, Ojstrega, mimo rudniških bajerjev, preko Kip in po rudarski koloniji Žabjek tekli do Ajnzerja v Trbovljah, kjer se bodo ponovno spustili v rudnik in pritekli iz jame spet v Hrastniku.

Prvi Rudarski maraton je potekal maja 2016, drugi pa aprila 2017 v sodelovanju z Rudnikom Trbovlje–Hrastnik (RTH) in pod glavnim pokroviteljstvom družbe Eles. Na prvem je sodelovalo 86 tekačev, na drugem pa 119 tekačev iz vse Slovenije, od tega 38 žensk in 81 moških.

Kontaktirajte nas!

Mestni trg 5a
1420 Trbovlje
Slovenija


070 / 788 510

info@rudarski-maraton.si
info@zasavskitednik.si
info@zasavc.net

Prijavite se na e-novice in ne zamudite naših ugodnosti

Opis operacije: Turistični, rekreativni in kulturni projekti za ohranjanje rudarske in industrijske dediščine.

Cilji operacije:

  • povečati prepoznavnost projektov v sklopu operacije v Sloveniji in Evropi;
  • spodbuditi željo, da se ciljne skupine dogodkov udeležijo in preživijo atraktivno doživljajsko izkušnjo;
  • širiti pozitivne odmeve o projektih, ki bodo druge nagovarjale in spodbujale, da o projektih izvejo več, jim zaupajo, jih priporočajo in se jih udeležijo.


Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.