Polna doza adrenalina za tekače!

Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom Mitje Bervarja, predsednika Državnega sveta Republike Slovenije od 2012 do 2017.

Datum: 22. april 2018 ob 11.uri

Polna doza adrenalina za tekače!

Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Državnega sveta Republike Slovenije Mitje Bervarja.

Datum: 22. april 2018 ob 11.uri

Operacija RM 20-17 : Rudarski maraton Zasavje 2017

Priprave 01. 03. 2017 11:30 Maratonka

Operacija RM 20-17

Operacija? Hudo. Cilji še hujši. Da operacija uspe. In pacient preživi. Pa saj eni so res pacienti. Ni dovolj, da tečejo. Tečejo pod zemljo!

Če je to zadevščino Planinc poimenoval operacija, potem naj tako bo. Upam, da jo je načrtoval dovolj dobro, da bo vsaj eden od treh ciljev tudi izpolnjen – tisti o preživetju namreč.

Še manj kot 60

Prvo od novoletnih zaobljub sem sama namreč že prekršila. Nekajkrat. Že v januarju. In nekaj naslednjih tudi že. Ampak ena pa si je vendar prislužila kljukico. Ponosna pa modnim smernicam na razprodajah le nisem sledila. Vsaj ne na novega leta dan. No, mogoče ni slučaj, da tovrstne »nategancije« niso več zakonsko predpisane.

Med kolegi, s katerimi dnevno delim delovne prostore, je prijeten nadebudnež, ki se letnemu času ne/ugodnih vremenskih razmer ne veseli zgolj zaradi razprodaj modnih oblačil po bolj ugodnih cenah od ugodnih. On tudi v izključno polarnim medvedom prijaznih razmerah lazi v štiritisočake. Po njih pleza, smuča navkreber in podobne uganja. Razen užitka njegove operacije nimajo nekih hudih ciljev. So pa uspešne. Z levo roko.

Ampak moji cilji … Ti pa so hudi. Jeziček na lestvici telesne pripravljenosti namreč iz čistega minusa premakniti na ustrezno raven. Merilo za ustreznost? Ne vem. Mogoče bolj primerno zadovoljiva raven. Ali pa tudi ne. Pa pustimo malenkosti. Pomembneje je to, da sta do operacije samo še slaba dva meseca. Okroglih nekaj manj kot 60 dni.

»Il nategancija«

Osel gre bojda samo enkrat na led, oslica verjetno (vsaj) dvakrat. Po (mojem prvem in) zadnjem Zimskem jamatlonu – dobesedno enkratna preizkušnja – sem namreč začela razmišljati o nadgradnji tega. Rudarski maraton se ji reče. Pripravljajo ga isti strici iz ozadja –tlonov in –tonov, tako da kaj hudo enostavnejše zadeve ni pričakovati. In zato razmišljala dalje. In nehala razmišljati. Pa razmišljanje poglobila. Prijateljico (s primerne razdalje) povprašala o želji po sodelovanju z mano. Ne želi operacije, bi se odgovor prevedlo v sprejemljiv jezik, sama pa sem izredno hvaležna ustreznik razdalji.

Ko sem nazadnje ujela svoje misli nekje na poti od temnih hodnikov glave do vele(ne)umne prijave, je bilo dni do takrat ravno toliko kot udeležencev na prejšnjem premagovanju zasavskih rut nad in pod – zemljo. Enih 106. Danes jih je skoraj pol manj, sama pa še vedno na istem. Z razmišljanjem obremenjujem sive celice, kaj dlje od tega pa še nisem zmogla. Niti ne hotela.

Edinole včeraj. Opala, skoraj pozabila. Hvaležna i bogu i nebu, da imam blizu službe kolega, ki me je pospremil na enourni tekaški sprehod. Na športnih orodjih ob ljubljanskih Žalah sva opravila celo nekaj vaj. Največji uspeh s tako tekaško zakrnelostjo pa je bilo že to, da sem se vrnila na izhodišče, in ne kar počakala tam – na Žalah, namreč. ☺

Zadihana sem namreč že ob hitrejšem premikanje prstov po tipkovnici, zaripla v lica po večjem »špecerijskem« nakupu, da o hudih debatah sploh ne razlagam.

In vendar se prav po žensko samozavestno prijavljam na Rudarski maraton Zasavje 2017. No, v bistvu samo v »Trasa: Zasavska desetka« kategorijo, ampak maraton se dosti bolje sliši.

Planinc mi je zagotovil, da so jamatlonske ovire in ostale rudarske neprilike iz jame umaknili, tako da poleg teme ostaja edina ovira še razdalja. Upam. Vsak dan na novo in znova – kaj pa če to ne bo res? Kaj pa če bo natega, večja od natege?

Barbara Hanžič Visinski Barbara Hanžič Visinski

Rudarski maraton

V samosvojem knapovskem okolju Zasavja tekači tečejo povsem drugače, kot na drugih maratonih: s čeladami in naglavnimi svetilkami. Pol proge premagajo po površini Zasavja, precej tudi po zanimivem okolju rudarskih površin po obrobju rudarskih mest Zagorja, Trbovelj in Hrastnika. Drugo polovico morajo preteči po rudniku. Tekači startajo v Evroparku v Zagorju, premagajo hrib Slačnik po glavni cesti, tečejo mimo cementarne do Sava rova v bližini Termoelektrarne Trbovlje, potem pa pretečejo 5 km po rudniku Trbovlje – Hrastnik do Hrastnika. To je osnovna, 10 km dolga proga. Tisti, ki se bodo odločili za polmaraton, pa bodo iz Hrastnika preko Ane, Ojstrega, mimo rudniških bajerjev, preko Kip in po rudarski koloniji Žabjek tekli do Ajnzerja v Trbovljah, kjer se bodo ponovno spustili v rudnik in pritekli iz jame spet v Hrastniku.

Prvi Rudarski maraton je potekal maja 2016, drugi pa aprila 2017 v sodelovanju z Rudnikom Trbovlje–Hrastnik (RTH) in pod glavnim pokroviteljstvom družbe Eles. Na prvem je sodelovalo 86 tekačev, na drugem pa 119 tekačev iz vse Slovenije, od tega 38 žensk in 81 moških.

Kontaktirajte nas!

Mestni trg 5a
1420 Trbovlje
Slovenija


070 / 788 510

info@rudarski-maraton.si
info@zasavskitednik.si
info@zasavc.net

Prijavite se na e-novice in ne zamudite naših ugodnosti

Opis operacije: Turistični, rekreativni in kulturni projekti za ohranjanje rudarske in industrijske dediščine.

Cilji operacije:

  • povečati prepoznavnost projektov v sklopu operacije v Sloveniji in Evropi;
  • spodbuditi željo, da se ciljne skupine dogodkov udeležijo in preživijo atraktivno doživljajsko izkušnjo;
  • širiti pozitivne odmeve o projektih, ki bodo druge nagovarjale in spodbujale, da o projektih izvejo več, jim zaupajo, jih priporočajo in se jih udeležijo.


Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.