Polna doza adrenalina za tekače!

Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom Mitje Bervarja, predsednika Državnega sveta Republike Slovenije od 2012 do 2017.

Datum: 22. april 2018 ob 11.uri

Polna doza adrenalina za tekače!

Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Državnega sveta Republike Slovenije Mitje Bervarja.

Datum: 22. april 2018 ob 11.uri

Nova ura. Ne ročna, topografske orientacije. : Rudarski maraton Zasavje 2017

Priprave 16. 03. 2017 17:13 Maratonka

Ker od zadnje tovrstne zasavske (ne)prilike se je namreč spremenila lokacija starta. Tokrat ne rodna gruda. Ne Trbovlje, moje mesto. Tokrat je to Zagorje. Ampak ima vseeno tudi svetlo točko – vsaj start bo površinski. Za spremljanje vremenske prognoze je še nekoliko prezgodaj, a to nima veze. Na dnevni svetlobi bo!

Start: Evropark. Verjetno okrajšava za evropski park. Huh! Bolj ne kot ja pa so izvirni tile naši sosedje. Torej na zahodu ne prav dosti novega. ☺

Sicer se sama na Zagorje ne razumem kaj dosti, ampak točnejši naslov same lokacije je bojda Potoška vas. Kljub temu dvomim, da ima ta podatek dovolj veliko uporabno vrednost. Bolj uporabno za vnos v aparature ure neslutenih zmožnosti: navpična oddaljenost sredine parkirišča pri omenjenem parku od gladine morja je nekje slabih 272 metrov.

»Buči, buči, morje adrijansko«, samo letos aprila nikar po Jenkovo. In ker ne govorimo o generacijah Y in X, sta zemljepisna širina 46.144927 in dolžina približno okoli 15.005408. Tudi časovni pas priznavajo isti kot prebivalci preostanka naše lepe kokoške. Natančneje kot sem sama, lahko koordinate poskusite odčitat sami. Ali pa jih rajši izračunajte. Avtor: G. Ugl (povzeto po Pižami; z ali brez pižame, ampak po Pižami).

Z vozom (vsaj) do vrha klanca

Pa komu sploh mar nadmorske višine in vsi ti krajevno nelogični stopinjski podatki, če pomislim, da se bo vendar takoj treba zagnati v hrib. No, sama bom to vsaj poskusila. Drek, še to. Ne samo, da je v jami tema, prej zagrizem še v ta zagorski klanec. Sicer z novo asfaltno prevleko, ampak do vrha klanca pa se ne obeta nič dobrega. V bistvu čisto nič. Ne prigrizkov, ne tekočih okrepčil. Še voza ne, da bi človek tekel za njim.

Sicer z jeklenim konjem, ampak vsak dan se vsaj dvakrat povzpnem nanj. Zato podobno kot Cankarjevi ljudje, tudi sama že vnaprej poznam svojo usodo na tem klancu. Ampak, kaj če obljubim, da se bom z oblačenjem zjutraj zamudila precej manj časa kot se je Francka. Sploh me ne bo treba čakat. Lahko se tudi poročim s krojačem, če je treba. Ali pa začnem popivat. Samo voz prštimite pod ta j….. Slačnik!

A ko mine ta negativna nastrojenost zoper neravne površine, je čas za realen pogled na to klančino. En hrib pač ne more biti razlog za vdajo na celi fronti. Vsaka Francka ima na tem rudarskem –tonu svoj cilj. Bodisi popraviti čas s prejšnjega tovrstnega rudarjenja, čisto uživanje ob povečanju pulza do vseh skrajnosti, trpljenje do modrih ustnic. Ali zgolj preživetje. Vsaka ima pač svojega, in po njem hrepeni. In sama sem v 100-odstotno dosego svojega popolnoma prepričana.

Barbara Hanžič Visinski Barbara Hanžič Visinski

Rudarski maraton

V samosvojem knapovskem okolju Zasavja tekači tečejo povsem drugače, kot na drugih maratonih: s čeladami in naglavnimi svetilkami. Pol proge premagajo po površini Zasavja, precej tudi po zanimivem okolju rudarskih površin po obrobju rudarskih mest Zagorja, Trbovelj in Hrastnika. Drugo polovico morajo preteči po rudniku. Tekači startajo v Evroparku v Zagorju, premagajo hrib Slačnik po glavni cesti, tečejo mimo cementarne do Sava rova v bližini Termoelektrarne Trbovlje, potem pa pretečejo 5 km po rudniku Trbovlje – Hrastnik do Hrastnika. To je osnovna, 10 km dolga proga. Tisti, ki se bodo odločili za polmaraton, pa bodo iz Hrastnika preko Ane, Ojstrega, mimo rudniških bajerjev, preko Kip in po rudarski koloniji Žabjek tekli do Ajnzerja v Trbovljah, kjer se bodo ponovno spustili v rudnik in pritekli iz jame spet v Hrastniku.

Prvi Rudarski maraton je potekal maja 2016, drugi pa aprila 2017 v sodelovanju z Rudnikom Trbovlje–Hrastnik (RTH) in pod glavnim pokroviteljstvom družbe Eles. Na prvem je sodelovalo 86 tekačev, na drugem pa 119 tekačev iz vse Slovenije, od tega 38 žensk in 81 moških.

Kontaktirajte nas!

Mestni trg 5a
1420 Trbovlje
Slovenija


070 / 788 510

info@rudarski-maraton.si
info@zasavskitednik.si
info@zasavc.net

Prijavite se na e-novice in ne zamudite naših ugodnosti

Opis operacije: Turistični, rekreativni in kulturni projekti za ohranjanje rudarske in industrijske dediščine.

Cilji operacije:

  • povečati prepoznavnost projektov v sklopu operacije v Sloveniji in Evropi;
  • spodbuditi željo, da se ciljne skupine dogodkov udeležijo in preživijo atraktivno doživljajsko izkušnjo;
  • širiti pozitivne odmeve o projektih, ki bodo druge nagovarjale in spodbujale, da o projektih izvejo več, jim zaupajo, jih priporočajo in se jih udeležijo.


Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.