Polna doza adrenalina za tekače!

Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom Mitje Bervarja, predsednika Državnega sveta Republike Slovenije od 2012 do 2017.

Datum: 22. april 2018 ob 11.uri

Polna doza adrenalina za tekače!

Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Državnega sveta Republike Slovenije Mitje Bervarja.

Datum: 22. april 2018 ob 11.uri

Mehkužke, mehkužice, mehkuževke? : Rudarski maraton Zasavje 2017

Priprave 25. 03. 2017 20:30 Maratonka

Nov delovni teden je bil zaradi opravkov ob domačem ognjišču za dan krajši. Ni slabo. In kolega me je v ljubljanskem kotlu že ves naspidiran pričakoval. Sama imela v žepu kup izgovorov, no, poskusov izgovorov, kako bi, da kljub lepemu vremenu ne bi sodelovala pri službeni rekreaciji. 

Včeraj je bil res dooolg dan. Pa malček sem utrujena še od zadnje vadbe. Skoraj začenja deževati. Neprijetno piha. Pot je predolga. Nimam dovolj časa. »Softička!« Au, to pa je zaskelelo. Marsikaj ženšče prenese, tega pač ne. Stara moja, ne rabiš iti hitro, samo pojdi pa. Če ne zaradi drugega, bo vsaj dec tih. V glavnem, ženska oblika mehkužcev – to nisem. Res pa je, da nimam pojma, kako se jih sploh poimenuje. Verjetno poenostavljeno samice mehkužcev. Ker ne najdem niti v enciklopediji, še manj v hčerini knjigi o različnih mitoloških bitjih.

Blog 9 - Rudarski maraton 2017

Foto: Barbara Hanžič / osebni arhiv

»Mogoče pa sploh ne obstajajo«, mi rešitev ponudi skoraj 9-letnica. Saj res, kako (po mami) pametno bitje! Med več kot 85.000 vrstami so one precej maloštevilne – mogoče nekaj malega starih islandskih školjk ali prelepih potoških bisernic. Ali pa kakšna nervozna hobotnica. Bojda so bile te živalce razdeljene v deset razredov, a dva od njih sta že izumrla. A, dej no. Nikar ne sprašujmo po njihovem spolu. J

Pa vse to sploh ni pomembno. Kdor je mehkužen, pač ni ženskega spola. Oziroma povedano razumljiveje, mehkužni so lahko edinole moški. Ti pa so prav gotovo tudi prispevali k nastanku različnih mitoloških zgodb o (morskih) pošastih. Pa kolikor berem, ne zaradi zanimivih osebnostnih lastnosti, temveč zgolj zaradi nenavadnega videza (predvsem glavonožcev). J

Ko spregovorijo roza samorogi

Po stari – a ne vem, če tudi dobri – navadi, se zapodim v pravopis, pa porinem nos še v slovar knjižnega maternega jezika, na pokličem prijateljico, da lektorira, pregane, preoblikuje, ali vsaj svetuje. Vse to skladno z najnovejšimi slovenističnimi modnimi trendi. In tik pred koncem obojestranske matrarije skoraj popustiš in samostalnik raje zamenjaš z najbolj prilegajočim se pridevnikom. V pomehkúžen, na primer. Opa, bato! Ali pa ga na koncu elegantno preoblikuješ v pomehkúženko. Matr stu, slovenščino moraš pa res imet rad!

Prav zato sem še toliko bolj vesela, da grem po službeni dolžnosti kmalu na delavnico – ne avtomehanično, čeprav bi mi prišla zelo prav. V praksi bomo namreč uporabljali slovenski jezik! To prav gotovo pomeni, da bomo na veliko govorili. In ne, sploh mi ni bilo odveč izpolniti prijavo. Še več, sama sem pokazala interes, tako se končno periferijka počutim kot en mali piflar J – in še začeli nismo, pa imam že (najmanj eno) vprašanje. Dobro, da izvajalci ne vedo, kaj jih čaka.

Ja, res je, da se včasih tudi sama vprašam, če je z mano vse v redu. Ampak, ko ti pisani samorogi in gumijasti medvedki pritrdijo, veš, da si (še vedno) na pravi poti. J

Huda reklama, prazna slama

Razmišljam in se zraven sprašujem, če se še komu zgodi, kar se pogosto dogaja meni. Doma se vsa navdušena vendarle odločim prezračiti tekaške superge. Omogočajo vsestransko gibanje. Prilagodljive. Stabilne. Natančno blažijo udarce. Še pa još! Reklame se še vedno spomnim, oh in sploh je bila. Na koncu pa ne delajo. Verjetno so mi že spet prodali pokvarjene. J In v takih primerih, če bi me kdo slišal, bi me verjetno še vedno opisal kot damo – a z nadvse sočnim slovarjem izobraženega mornarja. Pri nas – knapa.

Potem ti vseeno nekak zlaufa. Ampak to še ni vse. Po hudo dolgem dnevu, po še hujši ena na ena vadbi, po vzorno izpolnjeni popoldanskih obveznosti v domačem ognjišču, ti zna večer polepšat kakšen nekdaj službeni kolega, ki domovini služi iz tujine. »Kako si, prjat'lca« in »Čuvaj se« sta bili za razliko od maratonskega norčevanja hvalevredni točki najinega telefonskega pogovora. Baje se ne pogovarjava več. Hude razloge imava. Ampak manj pa se tudi ne. J

Včasih je težko, drugič spet ni

Čas za službeno pohajanje po visokogorju. Samoiniciativno predlagano. Predlog sprejet. Izkoristek mora biti najboljši mogoče. Torej, s službenim sostanovalcem združiva obvezno s telesu prijetnim in za dušo še koristnejšim, ter se odpraviva na pot. Planica sicer ni več snežena, še vedno pa kraljica. A midva kreneva na pot po dolini Planice. Koča v Tamarju bo kontrolna točka za kavo, čaj in še kaj.

Obujem gojzarje. Seveda se ne zgodi nič. Razen to, da zgleda da tudi te ne delajo. A imam res vso obutev, ki jo zadnje čase zvlečem iz omare, pokvarjeno?! Pa poskusim drugače. Zastartat na roke. Oziroma na noge. Ni druge. Ampak gre. Počasi. Ko te dež pere kot za šalo, pa gre tudi precej hitreje. Kilometri tudi navkreber dokaj hitro tečejo, in tudi vreme se izboljšuje. Ne lije več kot iz škafa, samo še pada. A ob povratku nazaj pod Ponce, se pokaže sonček. Še dobro, dolina je polna otrok in mladih po srcu, ki že celo jutro zelo glasno spremljajo trening in kvalifikacijske polete smučarskih letalcev.

Ampak med vse priprave pred pripravami za nad in pod jamo vsekakor sodijo tudi obiski velikanke, naslonjene na Ponce. Zato te vsekakor še niso zaključene – vrhunec planiškega praznika vabi. In na vabilo se je vljudno odzvati. J

Blog 9 - Rudarski maraton 2017 Blog 9 - Rudarski maraton 2017

Foto: Barbara Hanžič / osebni arhiv

Barbara Hanžič Visinski Barbara Hanžič Visinski

Rudarski maraton

V samosvojem knapovskem okolju Zasavja tekači tečejo povsem drugače, kot na drugih maratonih: s čeladami in naglavnimi svetilkami. Pol proge premagajo po površini Zasavja, precej tudi po zanimivem okolju rudarskih površin po obrobju rudarskih mest Zagorja, Trbovelj in Hrastnika. Drugo polovico morajo preteči po rudniku. Tekači startajo v Evroparku v Zagorju, premagajo hrib Slačnik po glavni cesti, tečejo mimo cementarne do Sava rova v bližini Termoelektrarne Trbovlje, potem pa pretečejo 5 km po rudniku Trbovlje – Hrastnik do Hrastnika. To je osnovna, 10 km dolga proga. Tisti, ki se bodo odločili za polmaraton, pa bodo iz Hrastnika preko Ane, Ojstrega, mimo rudniških bajerjev, preko Kip in po rudarski koloniji Žabjek tekli do Ajnzerja v Trbovljah, kjer se bodo ponovno spustili v rudnik in pritekli iz jame spet v Hrastniku.

Prvi Rudarski maraton je potekal maja 2016, drugi pa aprila 2017 v sodelovanju z Rudnikom Trbovlje–Hrastnik (RTH) in pod glavnim pokroviteljstvom družbe Eles. Na prvem je sodelovalo 86 tekačev, na drugem pa 119 tekačev iz vse Slovenije, od tega 38 žensk in 81 moških.

Kontaktirajte nas!

Mestni trg 5a
1420 Trbovlje
Slovenija


070 / 788 510

info@rudarski-maraton.si
info@zasavskitednik.si
info@zasavc.net

Prijavite se na e-novice in ne zamudite naših ugodnosti

Opis operacije: Turistični, rekreativni in kulturni projekti za ohranjanje rudarske in industrijske dediščine.

Cilji operacije:

  • povečati prepoznavnost projektov v sklopu operacije v Sloveniji in Evropi;
  • spodbuditi željo, da se ciljne skupine dogodkov udeležijo in preživijo atraktivno doživljajsko izkušnjo;
  • širiti pozitivne odmeve o projektih, ki bodo druge nagovarjale in spodbujale, da o projektih izvejo več, jim zaupajo, jih priporočajo in se jih udeležijo.


Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.