Polna doza adrenalina za tekače!

Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom Mitje Bervarja, predsednika Državnega sveta Republike Slovenije od 2012 do 2017.

Datum: 22. april 2018 ob 11.uri

Polna doza adrenalina za tekače!

Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Državnega sveta Republike Slovenije Mitje Bervarja.

Datum: 22. april 2018 ob 11.uri

Kopalnico ima, kopalnico ima : Rudarski maraton Zasavje 2017

Priprave 19. 04. 2017 21:00 Maratonka

»Kopalnico ima, kopalnico ima« (Hazard)

Po zadnji ena na ena vadbi se pa tokrat res komaj premikam. Pa še po tisti pred njo nisem prišla k sebi. Še dobro, da je že lep čas napovedano nekoliko slabše vreme, mi kolega v službi vsaj ne bo zbujal slabe vesti zaradi ... ne teka. Dež naj bi se našim krajem sicer bližal šele v popoldanskem času, a vendar.. Za nas ziheraše, zihr j zihr!
Ampak vendarle bo v prihodnje nekaj časa ostalo za mater. In (tekaške) priprave. Po tem, ko sem si privoščila dobrih 15 minut kopalnice samo zase (brez vmesnih prekinitev!), sem se počutila, kot da sem se ravnokar vrnila s podaljšanega vikenda v toplicah. Uau! Čim prej ponovim.

Jutri začnem

Vem, dodobra zlajnana, ampak še kako prekleto aktualna. V vseh vremenskih, političnih in njim različnih razmerah. Meni še kako.
No, rudarskemu teku v prid je bilo nekaj akcije (ponovno, na novo) planirane za lepše vreme. Samo ne za vikend. Velikonočni, podaljšan, pa še vreme se spet poslabša. Kako pripravno in praznikom ustrezno. Ampak po vsem skoraj že zapovedanem prenajedanju bo pa res treba nahranit pljuča. Nekje na kakšni planini. Mikrolokacija za počivanje duha in matranje telesa pa res ni pomembna.

Samo, a tokrat pa prideš?

Ponovno grem v jamo, in spet iskat Samota. Upanje resda umre zadnje, zato upam, da tokrat na krajcung sjdm od vsega tega ne bo samo voda. In niti ni nujno, da je gasilec. Samo, da je Samo. On bo tokrat moja lučka na koncu tunela. No, po spominu sodeč bo to na začetku novega rova.
Na zadnjem (zimskem) Jamatlonu je bilo na tem podzemnem križišču vode res za nov občinski vodovod, ki pa sicer ni ugledal luči. Samota pa ni bilo. Razen v izolacijskem samoreševalcu. V mnogo njih. Samo, tokrat me prosim ne pusti izolirane. :-)

Šifra: »Šohtl 19«

Samo, lahko pa se tokrat namesto v jami, dobiva že na svetlem. Počakaš pri vstopni tabli v naše šohtl mesto, pa za krajšanje časa in razdalje te preštejeva. Tiste prijetne izboklinice, ki z lokacijo skoraj na sredini vozišča dodobra popestrijo še tako dolgočasno vožnjo.
Do križišča, kjer se klanec podaljša v ravnino glavne ceste, jih je točno 21. Da pa ne hodiš po nepotrebnem v klanec, ali stojiš ravno v križišču, predlagam šohtl 19, ne moreš zgrešiti – družbo mu dela prelepa magnolija.

En odtenek črne

»Siddharta vikend« – končnoooo! Točka njihove turneje so zgleda bolj kot ne slučajno tudi Trbovlje, naše mesto. Tomi M. To mi deli! A ni šikan? No, res je odvisno od okusa. In malarjevih oči. Ali ti je brezmejno hud ali pa ti gre ekstremno na živce. Meni je dober tip, tak skuliran, bi rekla, če bi bila mlajša. Eden redkih, ki ni ona, pa vseeno šteka, kako zoprno je biti nebogljen med čakanjem, da se posuši lak na nohtih. In ravno takrat imaš tisoč in en opravek, prsti pa so ti v pomoč kot bi ti bile olesenele roke.
In to mi deli Tomijem pripotuje eden redkih domačih bendov, katerih songe si brundam skoraj dnevno. In to zadnjih 20+ let. V enem kosu, mislim. Včasih kakšnega verza brez guglanja besedila pesmi sicer ne razumeš prav točno, in to iz prve, ampak celo moja potomka pravi, da niso tako zelo slabi. To v prevodu pomeni, da sicer še niso »ful hudi«, imajo pa dobre možnosti, da ji to postanejo. Materi so.

Diagnoza: Do konca!


Ker je bilo lastno dete že velik del tedna športno dejavno v mednarodnih vodah, je bilo torej treba priložnost za priprave na nad- in jamski tek dobro izkoristiti. Tiste priprave psihične narave vendar, ko z njimi spočiješ oči, sprostiš ušesa in nahraniš dušo. Ni boljšega. Pa četudi bi človek za tovrstno terapijo želel doplačati, takega luksuza ne bi dobil. Niti ne na bel recept. 
Nadfino, niti ni bilo treba po omarah iskat posebne večerne garderobe in njej še bolj ustrezne svilene rutke – lociraš črno barvo, pocukaš s police oziroma slečeš obešalnik, nohte polakiraš v podobnem odtenku, in to je to. In druščina energijsko super pozitivno vibrirajočih osebkov je bila pripravljena. V bistvu je na take fejst fante v (glasbeno) zrelih letih pripravljena že od rojstva.
Blog 11 - Rudarski maraton 2017 Da ne bi bile na prizorišču preveč časa prej kot je bilo to potrebno, smo se šle prej še malček pripravljat. No, ohladit glasilke. Vendar gremo na koncert prepevat. S posluhom ali brez. Pred kratkim sem s Siddharto nastopala sama. Kar v avtu. Sredi Tomačevskega rondoja sem dobila celo družbo s sosednjega pasu, publiko pa tokrat v domači dvorani. J
Ja, priprave uspele. In to ob spremljavi ne »malo lagane muzike«, temveč z »ales inkluzif« tretmajem. Podobno kot to počne »milenijska« generacija, sem se tudi sama tokrat posvetila rokam. Biceps, triceps, skratka, precej časa sem namenila božanju pametnega  ekrana. Telefona, namreč. Več serij, v več ponovitvah. J Čeprav sodim bolj med »ikse« kot »ipsilone«, sem zmogljivost baterije preverila že pred mitingom s puncami. Ker namreč ...
Blog 11 - Rudarski maraton 2017 Bolj kot ne po naključju sem se (brez pretiranega prerivanja) znašla v vrsti pred drugo. Zgledalo je, kot da bo Tomi žvrgolel samo za nekaj nas. Mogoče samo zame. Prva vrsta je res carska. Nihče te ne odbija kot biljardno kroglo, ga ni junaka, ki bi v tebi dejansko videl rožo, in te nič skromno zalival s pivom, največ pa šteje to, da predse nisem dobila bodibilderja od metra petinosemdeset, ki bi mi moj pogled s Tomijevih tetovaž preusmeril direktno v njegove vratne. :-)

Blog 11 - Rudarski maraton 2017

Barbara Hanžič Visinski Barbara Hanžič Visinski

Rudarski maraton

V samosvojem knapovskem okolju Zasavja tekači tečejo povsem drugače, kot na drugih maratonih: s čeladami in naglavnimi svetilkami. Pol proge premagajo po površini Zasavja, precej tudi po zanimivem okolju rudarskih površin po obrobju rudarskih mest Zagorja, Trbovelj in Hrastnika. Drugo polovico morajo preteči po rudniku. Tekači startajo v Evroparku v Zagorju, premagajo hrib Slačnik po glavni cesti, tečejo mimo cementarne do Sava rova v bližini Termoelektrarne Trbovlje, potem pa pretečejo 5 km po rudniku Trbovlje – Hrastnik do Hrastnika. To je osnovna, 10 km dolga proga. Tisti, ki se bodo odločili za polmaraton, pa bodo iz Hrastnika preko Ane, Ojstrega, mimo rudniških bajerjev, preko Kip in po rudarski koloniji Žabjek tekli do Ajnzerja v Trbovljah, kjer se bodo ponovno spustili v rudnik in pritekli iz jame spet v Hrastniku.

Prvi Rudarski maraton je potekal maja 2016, drugi pa aprila 2017 v sodelovanju z Rudnikom Trbovlje–Hrastnik (RTH) in pod glavnim pokroviteljstvom družbe Eles. Na prvem je sodelovalo 86 tekačev, na drugem pa 119 tekačev iz vse Slovenije, od tega 38 žensk in 81 moških.

Kontaktirajte nas!

Mestni trg 5a
1420 Trbovlje
Slovenija


070 / 788 510

info@rudarski-maraton.si
info@zasavskitednik.si
info@zasavc.net

Prijavite se na e-novice in ne zamudite naših ugodnosti

Opis operacije: Turistični, rekreativni in kulturni projekti za ohranjanje rudarske in industrijske dediščine.

Cilji operacije:

  • povečati prepoznavnost projektov v sklopu operacije v Sloveniji in Evropi;
  • spodbuditi željo, da se ciljne skupine dogodkov udeležijo in preživijo atraktivno doživljajsko izkušnjo;
  • širiti pozitivne odmeve o projektih, ki bodo druge nagovarjale in spodbujale, da o projektih izvejo več, jim zaupajo, jih priporočajo in se jih udeležijo.


Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.