Polna doza adrenalina za tekače!

Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom Mitje Bervarja, predsednika Državnega sveta Republike Slovenije od 2012 do 2017.

Datum: 22. april 2018 ob 11.uri

Polna doza adrenalina za tekače!

Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Državnega sveta Republike Slovenije Mitje Bervarja.

Datum: 22. april 2018 ob 11.uri

Kakršna kava, takšen dan : Rudarski maraton Zasavje 2017

Priprave 17. 03. 2017 20:55 Maratonka

Kakršna kava, takšen dan

No, pri meni bolj velja, da kakršna je zjutraj kava, takšna je potlej cel dan glava. Razen, kadar ni. ☺ Tako vsaj pravijo. In moja jutranja je bila odlična. Torej je veljalo pričakovati prav takšen dan, čeprav je bila sreda, in kot taka nekoliko nehvaležna. Mogoče res preveč stereotipno. Bojda smo sami ustvarjalci svojega življenja. Potemtakem sem bila s sredino delovnega tedna precej ustvarjalna. Skoraj že pisano dizajnerska. Tudi odtekla sem nekaj skromnih  kilometrčkov. Pot mimo mene je tekla bolj počasi, a izključno iz razloga, da v tako bleščečem vremenu slučajno ne spregledam zanimivosti v okolici. Z rezultatom izredno zadovoljna.

Pa to še ni vse. Po včerajšnji vadbi zmorem roki dvignit komaj kaj više od nivoja tipkovnice, a se trudim. Trudim se utrujat tipke. Službeno, kakopak.

Piši, piši mi

Po dolgem času sem napisala tudi pismo. No, resda ne s peresom, pomočenim v tinto – toliko slabega pač nikomur ne privoščim. Kljub temu pa zelo osebno. In to ne navadno pismo, temveč čisto pravo predsedniško. Po njem zaradi tega sicer nisem zlivala parfumske vodice niti ga okraševala kot bi to počela moja potomka.

Ko ima hudič mlade, jih ima precej. Tako vsaj pravi ljudsko izročilo. Ampak preverjeno pa drži tudi vsebinska protipomenka. Domača. Ko je fajn, zna bit' fajn za pop…..!

Dve sta jo prešpricali. Izostali od zadeve bo pravilneje, saj so bili njuni razlogi opravičljivi. A z eno ljubo prijateljico pa sva se vendar namenili del dneva preživeti tudi kulturno. No, vsaj del večera. Vsaj kulturno se udejstvovat. No, obiskat kulturno prireditev. Zasavc leta 2016 – prijetnih nekaj uric druženja z nominiranimi ter sodelujočimi, ki so popestrili zadevščino na odru in pod njim. In popolnoma neslučajno tudi z novinarjem z Dola. Marko Planinc, čisto neslučajno tudi organizatorska glava in motor ekipe krivcev za vse –tlone, –tone in podobne vratolomne akcije v naših lepih revirjih. In dobesedno v njih.

Trbovlje pregibamo enako kot ženske

A tokrat našega lokalnega hrama kulture nisem zapuščala na frišn zaljubljena. V retoriko, namreč. Razmišljam, pri kom bi lahko trenirala ubesedovanje sprintersko hitrih misli, da bi bila tako spretna z jezikom kot naša novinarja Marko in Tatjana. Ampak v knjižnem maternem. Tako luštni pogovori z nominiranci, da jima za neposrečeno pregibanje Trbovelj brez slabe vesti pogledamo skozi prste. Pol jima je oproščeno že, ker nista Trbovca. Pardon, Trboveljčana. ☺

Izbor med petimi nominiranimi za našega rojaka leta ni preveč presenetil. Dovolj močno sem najbrž stiskala pesti, da me ni. Ampak ob robu razglasitve se vseeno spodobi pametovat – vsaj  o prireditvi. In prav po žensko sva si to drznili tudi midve. Ob glažku do dveh, se ve. Rujne kapljice, ne beljakovinskega napitka, tudi to se ve. ☺ Spet velike žrtve za trening. Ampak tovrstne psihične predpriprave so teh vredne.

Summa summarum dneva: dobra kava ✓, služba ✓, pismo ✓, sprehajalni tek ✓, opravki ob domačem ognjišču ✓, vadba ena na ena ✓, kulturna prireditev ✓, odlična družba ✓, tudi za oči slastna pogostitev ✓, sladka kapljica ✓. Namen dosežen, cilj presežen.

Navaden četrtek za zdravnike, skoraj nov praznik za Slovenijo

Že ko – hvala bogu – skoraj pozabim na to vele novico, me v jutranjem radijskem programu spet razsvetlijo. Napovednik za »vola ubit«.. Čakam najmanj na napoved apokalipse, vredne novega poglavja v apokaliptični literaturi, čisto novega konca sveta in širše. Ali pa vsaj trčenje katerega od samotarskih planetov v našo kroglo. A čakam zaman. Bil je namreč samo opomin. Na to, da imamo končno čast tudi na slovenskih tleh gostiti zdravnika s tirolskega visokogorja.

Sicer prav veliko o tem zdravniku ne vem, še manj o seriji, v kateri opravlja svoja dela in naloge, ampak kot slišim, je specialist na vseh področjih. In širše. Pa še fejst dec ku prasica da je. In v Šiško pride. O, buh mi pomagi! Mi s periferije pa bomo to zamudili. Evforija na višku, skoraj nekje tam-tam z Esmeralda dogodkom pred leti. Zgodovina se rada ponovi. Ona je spregledala, mogoče pa nam vsemogočni zdravnik za kakšen meter skrajša vrste v zdravstvu.

Halo, a sem res edina, ki ne ve, da pride berg dohtar k nam? Po mojem nisem. Vendar poznam še kar nekaj pacientov, ki bodo ta specialistični pregled izpustili. Ampak žal model ne pride v zdravstveni dom, temveč v štacuno. Mamke in tetke pa bodo vseeno z veseljem navalile nanj. Stat ne samo v dolgi čakalni vrsti, v gneči vrst. Brez čakalne vrste in vrstnega reda. Do bolečin in več. Kolikor dolgo časa bo treba. No, treba najbrž ni, je pa verjetno duševnemu zdravju koristno. Da bodo na vrsti – za fotografirat se, ne zdravit. Uboge duše. Zvečer pa, ko bodo izmučene legle k zasluženemu počitku in si podložile otekle noge, je iz njih ob gledanju televizijskih poročil pričakovati nov vir pripomb na temo zavoženega zdravstva. Pa saj svežega mesa v belih haljah pri nas sploh ne rabimo. Začenjajo se lepi dnevi, Tirolska vabi.

Barbara Hanžič Visinski Barbara Hanžič Visinski

Rudarski maraton

V samosvojem knapovskem okolju Zasavja tekači tečejo povsem drugače, kot na drugih maratonih: s čeladami in naglavnimi svetilkami. Pol proge premagajo po površini Zasavja, precej tudi po zanimivem okolju rudarskih površin po obrobju rudarskih mest Zagorja, Trbovelj in Hrastnika. Drugo polovico morajo preteči po rudniku. Tekači startajo v Evroparku v Zagorju, premagajo hrib Slačnik po glavni cesti, tečejo mimo cementarne do Sava rova v bližini Termoelektrarne Trbovlje, potem pa pretečejo 5 km po rudniku Trbovlje – Hrastnik do Hrastnika. To je osnovna, 10 km dolga proga. Tisti, ki se bodo odločili za polmaraton, pa bodo iz Hrastnika preko Ane, Ojstrega, mimo rudniških bajerjev, preko Kip in po rudarski koloniji Žabjek tekli do Ajnzerja v Trbovljah, kjer se bodo ponovno spustili v rudnik in pritekli iz jame spet v Hrastniku.

Prvi Rudarski maraton je potekal maja 2016, drugi pa aprila 2017 v sodelovanju z Rudnikom Trbovlje–Hrastnik (RTH) in pod glavnim pokroviteljstvom družbe Eles. Na prvem je sodelovalo 86 tekačev, na drugem pa 119 tekačev iz vse Slovenije, od tega 38 žensk in 81 moških.

Kontaktirajte nas!

Mestni trg 5a
1420 Trbovlje
Slovenija


070 / 788 510

info@rudarski-maraton.si
info@zasavskitednik.si
info@zasavc.net

Prijavite se na e-novice in ne zamudite naših ugodnosti

Opis operacije: Turistični, rekreativni in kulturni projekti za ohranjanje rudarske in industrijske dediščine.

Cilji operacije:

  • povečati prepoznavnost projektov v sklopu operacije v Sloveniji in Evropi;
  • spodbuditi željo, da se ciljne skupine dogodkov udeležijo in preživijo atraktivno doživljajsko izkušnjo;
  • širiti pozitivne odmeve o projektih, ki bodo druge nagovarjale in spodbujale, da o projektih izvejo več, jim zaupajo, jih priporočajo in se jih udeležijo.


Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.