Polna doza adrenalina za tekače!

Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom Mitje Bervarja, predsednika Državnega sveta Republike Slovenije od 2012 do 2017.

Datum: 22. april 2018 ob 11.uri

Polna doza adrenalina za tekače!

Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Državnega sveta Republike Slovenije Mitje Bervarja.

Datum: 22. april 2018 ob 11.uri

Čas za PSP : Rudarski maraton Zasavje 2017

Priprave 07. 03. 2017 11:30 Maratonka

Sobota dopoldan. Vreme, da bi ga človek vikal. Še zadnji opravki pred potomkinim povratkom s počitnikovanja. Lokalna tržnica, trgovine. Vse na hitro. Ker tega sonca je škoda ne izkoristit.

Z mamo si v kavarni še kavo privoščiva precej na hitro. Z ogromno volje do daljšega sprehoda, kombiniranega s tekom po obronkih naše lepe kotline, se vrnem v domač brlog. A doma je bombastično. Bukvalno. Situacija podobna tisti neposredno po bombnem napadu. In to izjemno skrbno načrtovanem. In ker se dete na domačijo vrne po celem tednu dni, se spodobi in je pravično, da to pogorišče nekako spravim v red. Kot zgledna mati, se ve.

In uspelo je. Tisto, ko te daje nervoza, ko nimaš več kaj pospravit. Ko se v banji šobe tako svetijo, da si v njih lahko prešteješ morebitne mozolje kar med kopeljo. Še sama nad sabo sem navdušena. Mozoljev ni, prah pa od zdaj naprej pri nas lovimo že v zraku. Kakopak!

Kuk fajn! Kar sedela bi in občudovala. Skoraj sterilno – kot v operacijski dvorani tik pred posegom. Samo brez kirurških rezov in krvi. Ampak na lovorikah čistilne rekreacije je bilo možno počivat zgolj nekaj uric. Do novih kubikov zelo potrebnih, a večinoma neuporabljenih oblačil na smučariji. Grrr…oza. Žehta za žehto. Kolikor se spomnim, sem prijavila zgolj dvočlansko družino – PSP (perem, sušim in peglam) pa za okrepljen gorski vod. Šit. Lojzi, zasuč', nov boben je poln!

Superstajliš. Nad-roza.

Smučarski šampioni se na svoj čas v letu kondicijsko pripravljajo z različnimi vajami, pa verjetno tudi s tekom. Ali še huje, vaje izvajajo kar med njim. Ker sama ne planiram hudega maratonskega rezultata šampionskih razsežnosti, bo pri meni zadeva ravno obratna. Škodit zagotovo ne more. Samo še malce smučanja si privoščim, potem pa res začnem zares. Za moje utrujene tačke pa medtem tudi to ne bo ravno od muh. ☺

Mogoče pa, preden se lotim zares, še manjša zarota zoper samo sebe. Za sladko spodbudo, da bo za sigurno delovalo – ko z izgovorom zvišanja ravni volje do vnovičnega začetka telesne dejavnosti pretentaš samega sebe. Vsaj misliš tako. In si nabaviš novo opremo. Spet. Ampak novosti na tržišču znajo olajšat marsikatero delo. Še sploh, če so roza. ☺

Ko ima delovni teden le 8 ur

Ko bi šel človek proti prestolnici s takim zanosom vsaj en ponedeljek mesečno. Ko je prrvi delovni dan hkrati tudi zadnji. Všečkam. Še nebo se je tega razveselilo. Postreglo je namreč z lepoto vzhajajočega sonca. No, na lepši strani trojanskega klanca. Bolj se bližam delovnemu mestu, bolj so občutki podobni modenskemu kisu – sladko-kisli. Začelo je rositi. In tokrat ne iz megle. Dež ni ravno spodbuden za moje načrte – sicer brez neke hude volje, a po opravljenem poslu vseeno malce pobožati vest in razmigat še katero drugo mišico kot samo jezično.

A ljubljanski mestni občinarji so vendar nekaj malega doplačali za sonce. Izgovorov mi je začelo zmanjkovati. In tudi manjši napredek je že viden. Na ušesa sem si namreč namontirala žice. No, za enkrat je operativna samo ena stran – da lahko poleg čivkanja sebi v brk s sotrpinom vseeno tudi še podebatiram. In s seboj sem vzela uro, da ne začnem pretiravat. Pa ravno dan pred dopustom. ☺

Trening med policami

Marsikdo si še predstavlja ne, kako se da v šopingu trenirat. Živce. Ni boljšega preizkusa volje in vztrajnosti, ko v trgovskem centru – kjer za spremembo iščeš točno določene stvari – želiš na hitro opraviti nakup in od tam kar se da hitro pobegniti. A v tisto malo košarico je všteta tudi že masaža. Ponujajo jo na več koncih trgovine. In na dobršnem delu telesa. Kar s suvanjem vozičkov vsepovprek. Grrr ... Ni lepšega občutka, ko se ves znerviran odločiš, da je čas, da poveš svoje tistemu, ki te s košarico napada od zadaj. Ko pa se obrneš, pa glej ga, zlomka. Pred teboj stoji na videz nebogljena stara ženica, tvoj jezik pa ostane vljudno za zobmi. Kar škoda, da sem bila vzgojena v času generacije pred »ipsiloni«. Mogoče zato nevede trpi moja psiha, gnev bi bilo vsekakor bolj zdravo izliti na plano. ☺

Gnečo v trgovinah pa res sovražim. Kot Gargamel sovraži Smrkce. Mogoče res nisem tipična ženska, in me malce bremeni že sâmo nakupovanje. Včasih imam občutek, da gnečo zrežira katera od blagajničark kar sama. Mogoče se rada druži, pa še delovnik ji malček hitreje mine. Kupci pa tako vse vzamemo za dobro. Še sploh, ko na primer zaradi prepotrebnega origana in žvečilnih gumijev visijo na nitki življenja celih družin. ☺

Barbara Hanžič Visinski Barbara Hanžič Visinski

Rudarski maraton

V samosvojem knapovskem okolju Zasavja tekači tečejo povsem drugače, kot na drugih maratonih: s čeladami in naglavnimi svetilkami. Pol proge premagajo po površini Zasavja, precej tudi po zanimivem okolju rudarskih površin po obrobju rudarskih mest Zagorja, Trbovelj in Hrastnika. Drugo polovico morajo preteči po rudniku. Tekači startajo v Evroparku v Zagorju, premagajo hrib Slačnik po glavni cesti, tečejo mimo cementarne do Sava rova v bližini Termoelektrarne Trbovlje, potem pa pretečejo 5 km po rudniku Trbovlje – Hrastnik do Hrastnika. To je osnovna, 10 km dolga proga. Tisti, ki se bodo odločili za polmaraton, pa bodo iz Hrastnika preko Ane, Ojstrega, mimo rudniških bajerjev, preko Kip in po rudarski koloniji Žabjek tekli do Ajnzerja v Trbovljah, kjer se bodo ponovno spustili v rudnik in pritekli iz jame spet v Hrastniku.

Prvi Rudarski maraton je potekal maja 2016, drugi pa aprila 2017 v sodelovanju z Rudnikom Trbovlje–Hrastnik (RTH) in pod glavnim pokroviteljstvom družbe Eles. Na prvem je sodelovalo 86 tekačev, na drugem pa 119 tekačev iz vse Slovenije, od tega 38 žensk in 81 moških.

Kontaktirajte nas!

Mestni trg 5a
1420 Trbovlje
Slovenija


070 / 788 510

info@rudarski-maraton.si
info@zasavskitednik.si
info@zasavc.net

Prijavite se na e-novice in ne zamudite naših ugodnosti

Opis operacije: Turistični, rekreativni in kulturni projekti za ohranjanje rudarske in industrijske dediščine.

Cilji operacije:

  • povečati prepoznavnost projektov v sklopu operacije v Sloveniji in Evropi;
  • spodbuditi željo, da se ciljne skupine dogodkov udeležijo in preživijo atraktivno doživljajsko izkušnjo;
  • širiti pozitivne odmeve o projektih, ki bodo druge nagovarjale in spodbujale, da o projektih izvejo več, jim zaupajo, jih priporočajo in se jih udeležijo.


Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.