Polna doza adrenalina za tekače!

Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom Mitje Bervarja, predsednika Državnega sveta Republike Slovenije od 2012 do 2017.

Datum: 22. april 2018 ob 11.uri

Polna doza adrenalina za tekače!

Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Državnega sveta Republike Slovenije Mitje Bervarja.

Datum: 22. april 2018 ob 11.uri

Bolje »ups« kot »kako bi bilo, če...« : Rudarski maraton Zasavje 2017

Priprave 04. 04. 2017 21:00 Maratonka

Blog 11 - Rudarski maraton 2017

Po sončnem vikendu še sončni dnevi. April je že. In narava je zacvetela v vsej svoji lepoti. Tudi v hribih. J Tokratna načrtovana vikend destinacija je bila sicer povsem druga, ampak o izvedbi načrtov je v naši družini škoda izgubljati besede. Pa sva šli. Tako v kino kot na rojstnodnevno zabavo. Se pripravljat.

Ampak šit. Do tja je samo še par tednov. No, v bistvu trije. Moja tekaška kondicija pa je še zmeraj nekje tam. Kjer je bila. Ampak tri tedne je še časa. Vse se da, če se hoče.

Samo ... 10 kilometrov je 10 kilometrov. In 21 jih je ravno toliko. Pa če zanje porabiš pol ure ali pa debeli dve. Če tečeš po ravnem ali v 10-odstotni klanec. Tudi danes sem tega namreč predelala že dvakrat. V vsako smer enkrat. In drek, brez motorja zna res bit' jeba. Mogoče bi bilo res bolje, da prijateljici pomagam na štantu. Hasnilo bi sigurno dosti več.

Blog 11 - Rudarski maraton 2017

Preverit moram, če mi v primeru odjave slučajno najdejo kakšne penale. Malega tiska namreč nikoli ne preberem. Še s tistim velikim včasih ne pridem do konca. Pa saj sodelovanje  ne bom popolnoma odpovedala, samo spremembo statusa pa se verjetno uredi brez vroče krvi.

»S energijom racionalno!«

Ampak komu mar vse te merske enote. Čas je namreč za rekreacijo. Najprej umsko, pa malček fizično, takoj po njej pa še boljše – malica! In ko te na mizi čaka slastno presenečenje od kolega z druge strani mize, moje mandarine in oreščki sploh ne pridejo do izraza. Motiv za čimprejšnjo vrnitev nazaj za mizo pa hud. Ne bo najbolj zdrav, eden od petih zapovedanih obrokov pa vendarle bo. Sicer pa, a se da normalno preživeti zgolj ob vodi in starem ajdovem kruhu? N-E.

Pretečenih bore malo metrov, ampak utrujena pa le nisem preveč. Obeta se lep popoldan s podaljškom v večer mirne sorte. Je pa tudi to nekaj. J In vse to mi kar nekak pristaja. Vendarle izhajam iz generacije pred ipsiloni in z-ji, in kot primerna Titova pionirka in mladinka se tu in tam še vedno rada držim tistih za elektriko varčevalnih sloganov rajnke Juge – »Z energijo racionalno!«. Redukcije, pa četudi niso vedno na petek.

Zrno do zrna, kamen do kamna

Če pa pomislim malce bolje, je pa res, da tudi iz vztrajnega drobnega dela nastanejo velike stvari. S poudarkom na vztrajnosti. To pa sem. In bom. Bo pač celotna knapovska prireditev tokrat trajala malce dlje od načrtovanega, kaj hočem. Življenje pač ni pogača. In nismo vsi maratonski tekači sprinterskih dispozicij.

Dobrih 100 je prijav. No, oficijelno dobrih sedemdeset. Sama povabim v svojo družbo še koga. Da mi med to hudo akcijo ne bo preveč dolgčas. Ker verjetno bom vseh sedemdeset in več sotrpinov v hrbtno številko videla ravno nekaj sekund na startni liniji. S tako rekoč prijateljem teorijo (klepetanja) že leta dolgo obvladava do potankosti. Vsake toliko znanje sicer nadgradiva, kava pa zraven tudi nikoli ne škodi.

Teoretične predpriprave bova tokrat usmerila na orientacijo. Nekoliko bolje se namreč zaveda moje (ne)sposobnosti orientacije, kot si to priznavam sama, pa da slučajno ne falim in z 10-ke po površini Zasavja in v jami zavijem na 21-kilometrsko progo. To bi pa bila katastrofa »OMG!« razsežnosti.

Blog 11 - Rudarski maraton 2017

Foto: Barbara Hanžič / osebni arhiv

Barbara Hanžič Visinski Barbara Hanžič Visinski

Rudarski maraton

V samosvojem knapovskem okolju Zasavja tekači tečejo povsem drugače, kot na drugih maratonih: s čeladami in naglavnimi svetilkami. Pol proge premagajo po površini Zasavja, precej tudi po zanimivem okolju rudarskih površin po obrobju rudarskih mest Zagorja, Trbovelj in Hrastnika. Drugo polovico morajo preteči po rudniku. Tekači startajo v Evroparku v Zagorju, premagajo hrib Slačnik po glavni cesti, tečejo mimo cementarne do Sava rova v bližini Termoelektrarne Trbovlje, potem pa pretečejo 5 km po rudniku Trbovlje – Hrastnik do Hrastnika. To je osnovna, 10 km dolga proga. Tisti, ki se bodo odločili za polmaraton, pa bodo iz Hrastnika preko Ane, Ojstrega, mimo rudniških bajerjev, preko Kip in po rudarski koloniji Žabjek tekli do Ajnzerja v Trbovljah, kjer se bodo ponovno spustili v rudnik in pritekli iz jame spet v Hrastniku.

Prvi Rudarski maraton je potekal maja 2016, drugi pa aprila 2017 v sodelovanju z Rudnikom Trbovlje–Hrastnik (RTH) in pod glavnim pokroviteljstvom družbe Eles. Na prvem je sodelovalo 86 tekačev, na drugem pa 119 tekačev iz vse Slovenije, od tega 38 žensk in 81 moških.

Kontaktirajte nas!

Mestni trg 5a
1420 Trbovlje
Slovenija


070 / 788 510

info@rudarski-maraton.si
info@zasavskitednik.si
info@zasavc.net

Prijavite se na e-novice in ne zamudite naših ugodnosti

Opis operacije: Turistični, rekreativni in kulturni projekti za ohranjanje rudarske in industrijske dediščine.

Cilji operacije:

  • povečati prepoznavnost projektov v sklopu operacije v Sloveniji in Evropi;
  • spodbuditi željo, da se ciljne skupine dogodkov udeležijo in preživijo atraktivno doživljajsko izkušnjo;
  • širiti pozitivne odmeve o projektih, ki bodo druge nagovarjale in spodbujale, da o projektih izvejo več, jim zaupajo, jih priporočajo in se jih udeležijo.


Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.