Polna doza adrenalina za tekače!

Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom Mitje Bervarja, predsednika Državnega sveta Republike Slovenije od 2012 do 2017.

Datum: 22. april 2018 ob 11.uri

Polna doza adrenalina za tekače!

Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Državnega sveta Republike Slovenije Mitje Bervarja.

Datum: 22. april 2018 ob 11.uri

Aktivno sodelovati ali prostovoljiti? : Rudarski maraton Zasavje 2017

Priprave 06. 03. 2017 11:30 Maratonka

»Rodil se je maraton«

To sem prebrala na spletni strani operacije RM 20-17. Prijavljenih je že nekaj malega več kot 30 kosov. Ne vem, ali je to že in veliko ali pač šele in ne prav dosti. Moje prijave tam še ni, imam namreč hude veze in poznanstva v organizacijskem odboru. A žal prav nič krajšo traso. Ali vsaj počasnejšo štoparico. Tok od vez!
Že stereotipno grozen dan še toliko hujši zaradi vremena. Dan, katerega vsaj polovico bi bilo najbolje izbrisati. Oblačno, turobno, no, za ljubljanski kotel nič kaj hudo presenetljivo. Nič od poznanstev, nič od vremena. Pa sem uro pred koncem delovnika svoje, neprestanega prigovarjanja naveličane kosti, le preobula in odvlekla na zrak.
Rudarski maraton - Priprave Za sabo pustila par kilometrov, s sabo pa spregovorila nekaj krepkih – na znano »kaj je tega meni treba« tematiko, ob tem pa popivnala kar nekaj začudenih in očitajočih pogledov. Nisem prepričana, ampak nekateri se zgleda res nikoli ne menijo s sabo. Sama se. In to čedalje rajši.
In zraven razmišljam, da kljub prvotnem zgražanju ob novici o talnih semaforjih mogoče sploh ni slaba ideja. Tudi za take nadobudne tekače povratnike kot sem sama. Pa iz razlogov, iz katerih to počne »milenijska« generacija. »Ipsiloni«namreč božajo pametne ekrane, sama pa sem predstavnica generacije X, in z vsakim novim parnim korakom se borim z zakoni gravitacije – med tekom mi je še tako prazna glava pretežka.

Zmaga zagotovljena


Tek po zasavskih občinah in pod njimi je posebna oblika tekmovanja. Organizatorji namreč obljubljajo zmago vsem udeležencem. Od prvega do najpočasnejšega. Na cilju naj bi se slišalo precej lepega o tem. Zadovoljstvo in dobra volja kljub upehanosti.
Rudarski maraton še ni olimpijska disciplina, a po moje ima lepe možnosti, da to postane. Me pa prav zanima, kam bi nas vodili 42.195 metrov dolgi rovi. No, moja pot do razglasitve zmage bo nekaj metrov krajša, ker pač ne štartamo v Maratonah, temveč v Zagorju. In do Hrastnika je malce bližje kot do Aten. In upam, da podobno kot »Nenikekamen!« sama ne padem kot kamen. Da samo zmagam.
Rudarski maraton - Priprave

Diagnoza: optimizem


Kjer je volja, tam je bojda tudi pot. In sama sem pri svojih ne-več-rosnih (še) vedno dovolj naivna, da v to res tudi verjamem. In ne samo v eno pot, v več njih. Navadno mi horoskop nikoli ne izbere tiste najlažje, ampak nekateri smo pač rojeni pod takimi zvezdami. Glede na to, da sta do tega vsezasavskega i šire teka samo še slaba dva meseca, sama pa še vedno na isti, nezavidljivi ravni pripravljenosti, razmišljam, če do tja mogoče obstaja bližnjica. Mogoče kakšna čudežna kapsula, kot za vse živo. Lahko tudi verzija v prahu. 

Če izumiteljski mladiči pohitijo, lahko počakam tudi na vpeljavo kake inovativne digitalne storitve. Namesto s čeki danes položnice plačujemo že samo z vklopom aplikacije Viber, ni hudir, da ne bi tudi tek »uštimali« na podoben način. Mogoče prek posebnega »chata«, primernega tudi za starejše občane.
Ali pa se da mogoče ta luksuz doplačat pri kateremu od zdravstvenih zavarovanj? Obstaja recept? Če sem našla svojemu žolčniku ustreznega za jabolčno pito s pridihom orehov … Pih, celo receptov za krhke nohte je malo morje.

Nekaterim plačilo, drugim nasmeh in »kumaratšaft«


Če ne najdem bližnjice, in ne natreniram dovolj, se mogoče udeležim med razstavljavci. Nekaj se bo na moji stojnici prav gotovo našlo. Za vsakogar. Ampak časa za razmislek in sprejem pravilne odločitve je še dovolj, denarja »štantrarjem« namreč ne vračajo, njihove prijave pa zbirajo vse do 15. aprila.
In četudi mi v tako kratkem času ne uspe napolnit lastne stojnice, še ni vse izgubljeno. Svoje mesto si najdem med prostovoljci. Bolj ko berem, bolj se mi zdi, da so prostovoljci še najbolje (po)plačani. Čudeži se zgleda res dogajajo, celo v naših krajih. Vsak tekač namreč na maratonu prejme majico, vodo in po teku še toplo malico. Prostovoljci? E, pomagajo pri organizaciji, in potem zanje majica, malica in še kakšna malenkost. Ali pa tudi kaj večjega. Bog si ga vedi, kaj vse to je.
Rudarski maraton - Priprave Torej, tekmovati ali ne tekmovati? Razstavljati ali »prostovoljiti«? To sta zdaj vprašanji. Res je za razmislit. In to pred matranjem na treningih. Imaš na sončni strani Alp lahko kaj boljšega? Dobrovoljno greš med prostovoljce, nič veliko se ne »prešvicaš«, nobene mlečne kisline v mišicah, o »musklfibru« ni niti sledi. Nobene prijavnine, še celo oni ti (po)plačajo – no, nahranijo te, oblečejo, in še kaj večjega obljubljajo. Če pomislim, sicer ne rabim, ampak mogoče bi mi iz kvote tega »kumaratšafta« lahko renovirali domačijo. J Imam občutek, da bom kot navadno udeležena za podobno plačilo kot viže s svojo skupino preigrava moj službeni kolega – »za struju, vodu i sendviče«. J

Večini drugi, meni trikratni

Rudarski maraton bo tudi v drugo potekal po vseh treh zasavskih občinah. Mogoče nas bo malce tesneje povezal. No, močno dvomim. Že slišim svoje besede »spodbude« na štartu v Zagorju. Ne dolžni ne krivi bodo tarča izlitja moje »gnojnice« prav ti zahodni sosedje, ki imajo v lasti čisto svoj evropski park.

K sreči je polovico trase speljane pod površjem. Za spremljevalce, slučajne mimoidoče poslušalce. Sama ob tem ne bom ravno srečna. Še manj se veselim (skoraj obvezne) čelade na glavi. Viška mi bo že vsak las na glavi, kaj šele šlem. Če bo to razlog diskvalifikacije, imam občutek, da jo bom »pozabila« doma.

Pred terapijo teorija


Moje punce so mi precej ponudile pomoč. V obliki svetovanja in teoretičnih priprav. No, tudi nekaj praktičnega je vmes. Razmišljam celo, da ustanovimo poseben terapevstko-navijaški klub, saj rezultati zadnjih tovrstnih priprav govorijo sami zase. Naučenih lekcij pa bi bilo škoda ne implementirat.
V okviru zapiranja našega rudnika občinarji resda predvidevajo sanacijo degradiranih površin. Hudo dobro slišat. Kjer se danes sprehajamo in izobražujemo o zgodovini in pomenu pridobivanja »kuolma« tod okoli, bodo do leta 2018 na Kipah uredili zelena območja za »dodatne vsebine prostočasnih dejavnosti za občane«. To sem namreč prebrala v uradnih občinskih objavah. Ampak a ni 2018 že čez dobrih 10 mesecev? Sicer pa zelene površine so že. Nekje sicer malček zaraščene, drugje gramozno neurejene, ampak so. In večinoma uporabljane za šport in rekreacijo. V bistvu se morajo občinski voditelji angažirat samo še na dodatnih vsebinah. Kakršne koli že te bodo, verjetno ne dobimo poligona za supanje, tako da bi jim lahko celo uspelo. :)
Sama imam nekaj idej za ureditev teh naših lepih knapovskih hribov, samo nisem prepričana, da bi tovrstna vsebina sodila v turistično ponudbo občine. :):) Zato rajši počakam še kakšen mesec ali deset, da se vsi njihovi načrti uresničijo. In na teh površinah bi se lahko pripravljali tudi za Zasavske maratone. Po izkušnjah sodeč, nekje od leta 2022 dalje. :) :(

Doplačilo za sonce


Pred tako resnimi pripravami pa še kakšna urica terapevtskega sprehajanja možganov na bolj ali manj svežem zraku bele prestolnice. Je treba izkoristiti vsako priložnost, ko kdo v ljubljanskem kotlu med tednom doplača za sonce.
Vsak najde nekaj zase tudi med še tako natrpanim delovnikom. Sama ga zadnje čase spet v druženju med službeno rekreacijo. Strokovnjaki svetujejo, da telo ne smeš obremeniti več kot 80 %. Uf, še dobro, ker drugače zraven ne bi zmogla še govorit. Pih, kakšen bi bil le bil potemtakem tek, razen osamljen in dolgočasen? :) Barbara Hanžič Visinski Barbara Hanžič Visinski

Rudarski maraton

V samosvojem knapovskem okolju Zasavja tekači tečejo povsem drugače, kot na drugih maratonih: s čeladami in naglavnimi svetilkami. Pol proge premagajo po površini Zasavja, precej tudi po zanimivem okolju rudarskih površin po obrobju rudarskih mest Zagorja, Trbovelj in Hrastnika. Drugo polovico morajo preteči po rudniku. Tekači startajo v Evroparku v Zagorju, premagajo hrib Slačnik po glavni cesti, tečejo mimo cementarne do Sava rova v bližini Termoelektrarne Trbovlje, potem pa pretečejo 5 km po rudniku Trbovlje – Hrastnik do Hrastnika. To je osnovna, 10 km dolga proga. Tisti, ki se bodo odločili za polmaraton, pa bodo iz Hrastnika preko Ane, Ojstrega, mimo rudniških bajerjev, preko Kip in po rudarski koloniji Žabjek tekli do Ajnzerja v Trbovljah, kjer se bodo ponovno spustili v rudnik in pritekli iz jame spet v Hrastniku.

Prvi Rudarski maraton je potekal maja 2016, drugi pa aprila 2017 v sodelovanju z Rudnikom Trbovlje–Hrastnik (RTH) in pod glavnim pokroviteljstvom družbe Eles. Na prvem je sodelovalo 86 tekačev, na drugem pa 119 tekačev iz vse Slovenije, od tega 38 žensk in 81 moških.

Kontaktirajte nas!

Mestni trg 5a
1420 Trbovlje
Slovenija


070 / 788 510

info@rudarski-maraton.si
info@zasavskitednik.si
info@zasavc.net

Prijavite se na e-novice in ne zamudite naših ugodnosti

Opis operacije: Turistični, rekreativni in kulturni projekti za ohranjanje rudarske in industrijske dediščine.

Cilji operacije:

  • povečati prepoznavnost projektov v sklopu operacije v Sloveniji in Evropi;
  • spodbuditi željo, da se ciljne skupine dogodkov udeležijo in preživijo atraktivno doživljajsko izkušnjo;
  • širiti pozitivne odmeve o projektih, ki bodo druge nagovarjale in spodbujale, da o projektih izvejo več, jim zaupajo, jih priporočajo in se jih udeležijo.


Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.